Къдринка Къдринова е журналист международник. Коментатор в сайта „Барикада“ и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Диалог“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“, била е зам. главен редактор на сп. „Тема“ и редактор международни новини в програма „Хоризонт“ на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на СБЖ и СБП.

ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА В ЧИЛИ НА СИЛИТЕ ЗА ПРОМЯНА

Брой 11-12, ноември - декември 2020

 Със 78% от гласовете чилийците отхвърлиха при референдум още действащата конституция на Пиночет и решиха да се направи нова. Това отваря пътя за обрат в страната, която първа бе смазана от неолиберализма. Резултатите от вота идват в същия ден, в който преди 45 г. цяла България плака за Алберто Корвалан, починал у нас след преживени чудовищни изтезания на стадиона в Сантяго. Достойна победа за достойната борба на чилийския народ за истинска демократизация и граждански права донесе гласуването в ключовото допитване, състояло се в Чили на 25 октомври. В него чилийците трябваше да отговорят на два въпроса. Първият – дали искат нова конституция. Вторият – от какъв орган да се изработи тя: дали от изцяло ново, специално избрано конституционно събрание, или от смесено конституционно събрание, съставено 50% на 50% от сегашни депутати и от новоизбрани представители.

Чилийските избиратели дадоха категоричния си вот – 78% поискаха нова конституция вместо все още действащата и в момента, която е наследена от диктатурата на Пиночет и продължава грубо да ощетява много граждански права. На втория въпрос 79% от гласувалите отговориха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор