Искра Баева, професор по съвременна световна история в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор на книгите: „Източна Европа след Сталин 1953 – 1956“, С., 1996; „България и Източна Европа“. С., 2001; „Българските преходи 1939 – 2002 (в съавторство с Евгения Калинова), С., 2002; „Следвоенното десетилетие на българската външна политика 1944 – 1955“. С., 2003 и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993 – 2000).

 

ЛЕВИЦАТА НА КРЪСТОПЪТ

Брой 3-4, март-април 2021

 Преди малко повече от две години си зададох въпроса „Залязва ли левицата?“. Той беше предизвикан от намаляващата привлекателност на левите партии не само в България, а и в Европа, видима от спадащите им изборни резултати при растящо социално разслоение. За мое съжаление, днес отново ми се налага да се върна към него, макар и с малко по-различна формулировка: дали този процес е траен и дали застрашава мястото на левицата в европейския политически живот като алтернатива на дясното. С други думи, дали отслабването на левицата означава залез на модела за радикални обществени трансформации в полза на по-голямата част от обществото, дали левият проект се е изчерпал и трябва да се търси нов, дали трябва да запазим традиционните леви ценности, като потърсим нови пътища за достигането им до обществото, или трябва да потърсим нови, както и нов техен изразител.

Това са въпроси, които едва ли могат да получат категоричен отговор, но разсъжданията по тях трябва да започнат. Това ще се опитам да направя сега.

За съжаление, днес трябва да призная, че песимистичните ми изводи от 2019 г. за залеза на левицата се потвърждават. Ще се върна към някои...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #24 ламбен 2021-06-29 08:13
Продължение 14А - да се добави като изпусната следваща част след Продължение 14

Ето защо, между другото, тази нова класа, започнала по неочаквано нов и ефективно различен начин да изгражда бъдещето, трябваше отдавна да бъде превърната от лявата идеология, бавно умираща от своето мозъчно безплодие, в основен двигател на социалистическо то развитие и на водещата му партия.

Нищо подобно не можа да се случи, за съжаление!
Цитиране
 
 
0 #23 ламбен 2021-06-29 07:56
Продължение 22

Неолиберализмът се беше засилил много бързо и беше отскочил много високо след допинга на изобщо непосилните му за връщане след това огромни кредити и беше успял да уплаши до смърт крайно идеологически, теоретически и практически неграмотните смотани селяни

- прекалено късно извадени от безкрайно дълбоката руска провинциална селска кал, за да се обучават навън и докопали се с пълзене, навеждане и послушание, но без да са вършили никога никаква сериозна и мащабна управленска работа, до местата на висшите съветски ръководители -

като ги беше накарал да се спасяват от него хвърляйки се предварително безумно надолу с тъпите си дебели глави през прозорците на мозъчно замръзналия си казармен социализъм,

който беше страхливо спрян от тях недоразвит и параноидално съсредоточен само и единствено върху запазването на властта в зъбите и ноктите на тъпите си партократи.
Цитиране
 
 
0 #22 ламбен 2021-06-29 07:52
Продължение 21

Говорите за изход от задънената улица? Да, има такъв:

Навигационен пътеводител на заблудилите се комунисти

ДЕКЛАРАЦИЯ – Част 7

СЕДМО: Неолибералният допинг, който уби социализма и временно спаси капитализма

Съвсем разбираемо, резултатите от страхливото и неграмотно спиране и задържане на социалистическо то развитие бяха неспасяемо опустошителни на фона на рисково временно животоспасителн ия икономически бум и отскок над пропастта на постепенно изчерпващия се вече капитализъм, който обаче между другото – късогледо самоубийствено в дългосрочен план – беше ударно временно животоспасителн о допингиран с разюздан и безотговорно лаком неолиберализъм.
Цитиране
 
 
0 #21 ламбен 2021-06-29 07:43
Продължение 20

– ново обединено общество, в което свободата на всеки да бъде условието за свободата на всички –

предназначен постепенно да се превърне в недостижим за нито един друг светоглед връх на свободата и човеколюбието,

можеха да направят реално постигането на крайната истински социалистическа цел – предаването на цялата власт в ръцете на целия народ, който – междувременно все повече и повече образован и с растяща мъдрост и знание, предавано от поколение на поколение – да започне да изгражда новото си общество.
Цитиране
 
 
0 #20 ламбен 2021-06-29 07:39
Продължение 19

Говорите за изход от задънената улица? Да, има такъв:

Навигационен пътеводител на заблудилите се комунисти

ДЕКЛАРАЦИЯ – Част 6

ШЕСТО. Защо масата от хората постепенно се отчуждаваше от властта на социализма?

Защото:

През социалистически те времена – макар и те да бяха постоянно съзидателно трудово ощастливявани за нас левите хора – властта постепенно се превърна в самодостатъчна и единствена цел на управлението на партокрацията.

Бавно, тъпо и неотклонно ... и накрая напълно – беше изобщо забравено за реформите на общественото устройство, което трябваше непрекъснато да се развива и постоянно да се подобрява!

Само и единствено непрекъснатите, вървящи стъпка по стъпка напред и поетапно приближаващи се към идеала на Комунистическия манифест реформи:
Цитиране
 
 
0 #19 ламбен 2021-06-29 07:04
Продължение 18

Логически напълно естественото последствие на това беше, че неизбежната при тази нарастваща загуба на управление катастрофа се случи ужким изведнъж и неочаквано, но всъщност – съвсем естествено и закономерно – като неизбежно логично следствие от постоянното и непрекъснато, но незабележимо отгоре за некадърното и некомпетентно ръководство по върховете, постепенно и неотклонно, подповърхностно изместване на центъра на тежестта на обществото към друга градивна обществена прослойка на системата във времето на нейното все повече забавящо се развитие.
Цитиране
 
 
0 #18 ламбен 2021-06-29 06:56
Продължение 17.

Тя веднага се премести при онези магнетично привлекателни за нейното вродено безпросветие опростители и нагло тъпи недоучковци, които дори дълбоко вътре в себе си изобщо не знаеха колко не знаят и какво не могат и няма да могат никога, но които си играеха с простотията й и й обещаваха щедро на едро много повече.

Ето защо загубите на партията в големите работнически градове бяха просто оглушителни!

И не само в България, разбира се!

Защото партокрацията постепенно загуби вярна представа за преместващия се извън класата на работниците център на тежестта на обществото и по този начин постепенно престана да бъде в състояние вярно да управлява неговия прогрес и развитие.
Цитиране
 
 
0 #17 ламбен 2021-06-29 06:49
Продължение 16

Е, да, ама ето какво стана сега – животът съвсем ясно доказа и показа на всички ни точно обратното – всичко, разказвано и доказвано тогава, днес е абсолютен материален факт!

Говорите за изход от задънената улица? Да, има такъв:

Навигационен пътеводител на заблудилите се комунисти

ДЕКЛАРАЦИЯ – Част 5

ПЕТО. Отчуждението на народните маси от властта на партокрацията:

Работническата класа, която наистина много отдавна беше загубила водещата си обществена позиция и значение, доколкото ги имаше изобщо затисната отдолу под партокрацията, при перестройката без никакво колебание предаде моментално цялата си идеология и всичките си партийни защитници.
Цитиране
 
 
0 #16 ламбен 2021-06-29 06:42
Продължение 15

Говорите за изход от задънената улица? Да, има такъв:

Навигационен пътеводител на заблудилите се комунисти

ДЕКЛАРАЦИЯ – Част 4

ЧЕТВЪРТО. Катастрофата на социализма – съвременен прочит

На времето, когато се обясняваше на някои събрания в научно-институтски първични партийни организации, че работническата класа отдавна е загубила значението си на водеща класа в общественото развитие и след това се доказваше и подробно разказваше всичко гореизложено на решително помагащите и ръководещи развитието на напредващо прогресивната българска изчислителна техника – секретари и членове на всесилното тогава партийно Политбюро (лично беше обяснявано това и на министър-председателя) – те не му обръщаха сериозно внимание, слушаха с половин ухо и после с доброжелателна усмивка обясняваха като за недорасли малоумници, че това са фантазии, които скоро едва ли биха се случили.
Цитиране
 
 
0 #15 ламбен 2021-06-29 06:35
Продължение 14

Говорите за изход от задънената улица? Да, има такъв:

Навигационен пътеводител на заблудилите се комунисти

ДЕКЛАРАЦИЯ – Част 3

ТРЕТО. Защо това беше революция ли?

Защото във времето на тази промяна:
старата работническа класа на дядо Маркс, отдавна получила заслужено и достойно заплащане за своя носещ на гърба си обществения прогрес механизиран физически труд, малко по малко и постепенно започна да се смалява като фактор и да изчезва като център на общественото развитие.

Докато в същото това време и едновременно с този процес:
• многократно увеличеният по своята производителнос т автоматизиран умствен човешки труд незабележимо и неудържимо започна да премества в главите на новата научно-техническа интелигенция творческото съзидание на революционно новия, качествено различен, обществен прогрес.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор