Боян Дуранкев е професор, преподавател в УНСС и ВУЗФ. Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия, Германия, Португалия и САЩ. Член е на Клуб „24 май“, на УС на Българската асоциация по маркетинг, както и на борда на Superbrands Bulgaria.

 

ДЕМОКРАЦИЯ И ПАЗАР. ПОУКИТЕ ЗА ЛЕВИЦАТА

Брой 3-4, март-април 2021

 

Изглежда че всичко, което се реализира като резултат на парламентарните избори през 2021 г., изненада както политическите субекти (и загубилите, но и спечелилите), така и анализаторите.

Тезата, която ще бъде защитена на това място, е, че изборните резултати са естествени и проява на нормалността на взаимодействието „демокрация – пазар“.

1. Демократичните механизми
като проява на „невидимата ръка“

Възприемането на демокрацията като проява на върховна обществена мъдрост и като продукт на „общия разум“ на масите, едва ли не като божествено решение на народа, е повече политическа романтика, отколкото реалност.

Романтиците си представят механиката на демокрацията като действие на „невидима ръка“ (по Адам Смит) на политическия пазар[1]. От една страна, очакванията...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови