Александър Александрович Бирюков е доктор по философия, доцент в Амурския хуманитарен и педагогически държавен университет (AMSPGU), Комсомолск на Амур. Статията е публикувана в сп. „Свободна мисъл“, No 1/2014, февруари  2014, 206-210, превод от руски.

Авторът подчертава, че въпреки противопоставянето на концепцията на Роза Люксембург на мнението на В. И. Ленин, съвременната практика потвърждава основната идея на Р. Люксембург за взаимовръзката между капиталистическите страни и некапиталистическата периферия на света. Неслучайно някои от ключовите ѝ идеи бяха продължени и развити от Ф. Браудел, И. Уолърстейн и някои други видни изследователи.

ДИАЛЕКТИКАТА НА „НАТРУПВАНЕТО НА КАПИТАЛА“ .150 години от рождението на Роза Люксембург

Брой 3-4, март-април 2021

Постмодерната вакханалия, която цари в съвременната руска социална наука през последните години, най-накрая отива към изчезване. Изследователите все повече се обръщат към анализа на мащабни и сериозни социални проблеми. На този фон има възраждане на интереса към марксистката теория, придружено от множество „открития“ на автори, чиито идеи сякаш отдавна са били отпратени на „сметището на историята“. Към този род „открития“ може да бъде причислено и основното теоретично изследване на Роза Люксембург ‒ „Натрупването на капитала“.

Навремето това изследване е предизвикало възможно най-широка дискусия в средите на европейската социалдемокрация и е признато като оригинален опит за преосмисляне и развитие на системата от категории на „Капиталът“[1]. Към проблемите, повдигнати от нея в този труд, изследователите се върнаха едва през 50-те и 60-те години на ХХ век. Учени като Ф. Браудел и И. Уолърстейн признават на Роза Люксембург първенството в изучаването...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор