Къдринка Къдринова е журналист-международник. Коментатор в сайта „Барикада“ и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Диалог“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Била е зам. главен редактор на сп. „Тема“ и редактор за международни новини в програма „Хоризонт“ на БНР. Автор на четири книги. Зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и Съюза на българските писатели.

 

 

НОВА „ЛЯВА ВЪЛНА“ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА? КОЕ Е НОВОТО? КЪДЕ Е ЛЯВОТО?

Брой 7-8, юли-август 2021

Пораженията от дясната офанзива, предвождана от САЩ, не са за подценяване ‒ тя цели да разбие алтернативите Куба и Венецуела и да сведе социалните движения на континента само до емоционални, но неефективни говорилни по парцелизирани правозащитни теми. Същинската и всеобхватна промяна на обществено-политическата система остава в мъглявата далечина. Южноамериканското огледало откроява важни въпроси, които висят без отговор и из нашите географски ширини.

Откакто нашумялата и продължила близо десетилетие и половина „лява вълна“ в Латинска Америка взе да се изтощава след смъртта на Уго Чавес във Венецуела през 2013-а, а континенталната десница премина в офанзива с изборните си победи във вотовете за венецуелски парламент и за президент на Аржентина в края на 2015 г., и особено с институционалния преврат срещу Дилма Русеф в Бразилия през 2016 г., от всички леви трибуни в региона непрекъснато се повтаря, че този изкуствено натрапен под външен натиск вираж е само временно явление. И че скоро отново ще надделее същинската воля на латиноамериканските народи към дълбоки социални, икономически и обществено-политически промени, към солидарност и интеграция. Накратко ‒ ще започне нова „лява вълна“.


Началото на такова обръщане бе провидяно още в средата на 2018 г. с победата в президентските...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор