Христо Христов е роден на 3 август 1956 година в град Елхово. Завършил е специалността „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, работил е последователно във вестниците „Марица – изток“, „Септември“, „Днес“, „Домино“, „Континент“, „Стандарт“, Радио „FM+“ – Стара Загора, „Земя“,“Сега“ и „Република“. Сега е кореспондент на в. „Дума“ за Старозагорска и Хасковска област. Автор е на документално-публицистичната книга „Стъпала към хоризонта“, посветена на енергийно-промишления комплекс „Марица – изток“. Член е на СБЖ.

ЗА БЕЗПЛАТНОТО СИРЕНЦЕ В КАПАНА И ВДОВИШКИТЕ ЗАБРАДКИ

Брой 1 Януари 2004г.

„...Но нека замълчим, защото наближава Коледа и помежду телевизионните клиповете за шампоани против косопад и ароматизирани кондоми вече се дочуват стихчетата на вечната „Тиха нощ, свята нощ...“.

Дано в секундите тишина и под светлинката на вощеницата се присетим за онези, които въпреки всичко са останали в България.

За да я има....напук на демографските прогнози, напук на политиците й...

И да се помолим за онези наши медици, дето от години очакват либийското правосъдие да реши съдбата им!“

Това бяха финалните изречения от хрониката ми за отишлата си безвъзвратно 2003 година. Писал съм ги на 7 декември.

С надежда за нещо по-добро, за нещо по-смислено, за нещо настина бяло и красиво в задаващите се празници. Било е двадесет дни преди злокобната вест за гибелта на петима български рейнджъри в база Индия на свещения за шиитите иракски град Кербала. Новината завари България неподготвена.

Като че ли известието за смърт някога е било възприемано като благопожелание.

Най-тъпото беше, че в продължение на часове отговорните фактори в държавата се чудеха как да затаят истината. Може би с някаква надежда, че ще се размине.

Още по-тъпото беше, че премиера, външния министър и оня, дето уж отговаря за отбраната ги беше хванала... липсата. Единият в Мадрид, другият някъде по Мальовица, а третият така...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор