Румен Ангелов е доктор по философия. Завършил е Педагогика на спорта в Националната спортна академия и специалността „Икономика и управление на регионални системи“ в УНСС. По-късно завършва Висшия институт по философия към Академията за социални и политически науки – Москва. Защитава дисертация на тема „Политическата реформа като способ за преобразование на обществото“. Представител е на БСП в Москва и председател на Обединения съвет на БСП – Русия, Москва. Работи като директор на фирма „Бояна тур“ – Москва.

ЗА НОВИТЕ ПРИОРИТЕТИ И НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНАТА ПОЛИТИКА НА БСП

Брой 3 Март 2002г.

Навярно още дълго ще продължат споровете относно истинските причини за разрушаването на социалистическата общност и Съветския съюз, за отказа от социалистическия път на развитие на обществата в тези страни, както и за начините и формите на отстраняването на комунистическите режими в тях. Но едва ли буди съмнение у някого самият факт, че с това по същество се извърши ревизия на следвоенното разделение на Европа.

За наше огромно съжаление България е малка страна и по силата на това обстоятелство при подобни глобални трансформации, нейната съдба се решава отвън и без нейното участие. Или ако тя участва по някакъв начин, то нейното участие се свежда най-често до легитимирането на вече утвърдени споразумения между великите сили.

В подкрепа на това твърдение историята ни предлага достатъчно убедителни примери. Като започнем от Санстефанския мирен договор, преминем през решенията на Берлинския конгрес и стигнем до Ялтенската конференция. Откроилите се тенденции в провежданата от началото на прехода външна политика все по-категорично показват опитите на посветената част от политическата класа с удивителна приемственост да наложи по „нечия воля“ външнополитическата преориентация на България. Това дава основание да считаме, че и Малтийските съглашения не правят изключение в този смисъл.

Сега, след президентските избори,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови