Асен Колев е завършил  философия в София, доктор по философия. Специализирал е в Русия, Узбекистан и в САЩ. Има редица изследвания по проблемите на етническите групи и исляма. Автор е на книгата „Мешерето – мит и действителност“.

ДАЛЕЧ ЛИ Е АФГАНИСТАН?

Брой 3 Март 2002г.

Развитието на събитията след 11.09.2001 г. изведе на преден план редица страни от съществуващите проблеми в световен мащаб: отношенията между различните народи, етнически групи, култури, религии и др. От посочените проблеми в световен мащаб с особена ярост изпъкват тези с етнически и най-вече с религиозен характер. Разпадането на Югославия беше само началото на ескалирането на напрежението в света, довело до няколко войни и сблъсъци в Босна, Македония, а сега и в Афганистан. Дали събитията в Афганистан щяха да бъдат начало на нови локални войни в Средна Азия и в редица страни от другите континенти на етническа и религиозна основа? Времето ще покаже.

Обикновено корените на етническите и религиозните противопоставяния се търсят в историята. И този подход е правилен. Но в същото време се забравя, че противопоставянията освен на етническа, религиозна, културна и т.н. основа, съществуват и на икономическото неравенство, както в отделни страни, така също между група страни от Европа с тези от Азия, Африка и др. Трябва да се знае, че бедността на едни страни и изключителното богатство на други страни е реалната основа на противопоставяне. А другите фактори – религията, етническата принадлежност, идеологията и културата са допълващи фактори и често се явяват основа за организираното противопоставяне срещу агресията и безпардонността на тези „велики“...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор