НАЙ-СЛАБО РАЗВИТИТЕ СТРАНИ

Брой 3 Март 2002г.

Четиридесет и деветте най-слабо развити държави са концентрирани в няколко района на планетата. Да не би бедността да се предава по съседство? Действителността, обаче е далеч по-сложна.

Най-слабо развитите държави имат 10,7 % от световното население, но дават едва 0,5 % от световното производство. В Черна Африка са концентрирани 34 от всички 49 страни, които според ООН попадат в тази категория. Освен Йемен осем други страни са разположени по краищата на Южна Азия, от Афганистан през хималайските държави и Бирма до Камбоджа. Останалите страни от списъка са Хаити и 5 малки островни държави в Тихия океан; следователно 59% от населението и 87% от територията на най-слабо развитите държави са концентрирани в Черна Африка.

Тези страни се отличават не само с ниското си равнище на икономическо развитие, изведено по синтетичен начин чрез размера на брутния вътрешен продукт на глава от населението. За тях са характерни редица фактори или структурни показатели за сериозни проблеми: продължителност на живота, образование, недохранване и др. С изключение на Бангладеш в тези страни слабото развитие на вътрешния пазар е причинено не само от крайната бедност, но и от сравнително ниската численост на населението в сравнение с Индия, Индонезия и Китай.

Икономическата им структура е слабо диверсифицирана и стопанството им почти изцяло зависи от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор