Васил Коларов знае добре, че дневникът като жанр е важен извор за изследователи и бъдещи поколения. Още от 1912 г. като запасен подпоручик си води дневник за участието си в Балканската война, който неотдавна излезе като отделна книга под заглавие „Поражения и победи“ от издателство „Христо Ботев“. Публикуваният по-долу Дневник от 1947 г. показва, че Коларов е имал намерение да хроникира живота и дейността си докрая в цялостен дневник. Всъщност неговите дневникови записи са в личния му архив, но нито един изследовател досега не се е заел да ги събере в самостоятелно издание. И ако днес Дневникът на Васил Коларов от 1947 г. се обнародва, то това се дължи на настъпилата либерализация на засекретените до 1989 г. архиви.
За периода след 9 септември 1944 г. ние нямаме обнародвани дневници, освен този на Г. Димитров.

ДНЕВНИК. 1947 Г., ЯНУАРИ

Брой 3 Март 2002г.

1947 г. 1 януари.
По случай новата година биде устроен от председателството на нар. република традиционен прием в салоните на бившия царски дворец. Покани бяха разпратени според „протокола“. „Опозицията“ също биде поканена в лицето на Н. Петков, Лулчев, П. Стоянов, бившите земеделски министри и др. Поканени бяха също демократи, Буров и стария д-р Данев.

Дипломатическият корпус се яви au complex. Дохождането на английската и американската мисии бе добър признак. Узнах, че мистър Барнс по-рано се интересувал дали е поканена „опозицията“ и останал доволен от положителния отговор. Даже той сам казал да съобщят на протежетата му опозиционери, че ще бъде „глупост“, „идиотство“, ако те не се възползват от случая, за да направят крачка към сближение с правителството. Но, види се, господа Петковци и Лулчевци имат други планове и те демонстративно бойкотираха приема. Те даже не хроникираха във вестниците си приема, поканите и пр. При цар Бориса тия господа не бяха тъй „непримирими“, както при управлението на ОФ. Понятно, те тогава очакваха властта от „двореца“ и трябваше да му се подмилкват. А сега в „двореца“ тържествено гуляе народа, а всяка надежда да получат властта от последния е илюзорна. Затуй те беснеят и изгубват ума и дума. Сега всичката им надежда да се „размъти вода“ е в м-р Етридж. Постъпват...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови