Веселин Велчев е завършил  руска и българска филология във Великотърновския университет през 1969 г. Автор е на редица публицистични материали в централния печат на тема култура, изкуство и наука. Работил е в БАН. В момента е сътрудник на ГАЛЪП Интернешънъл. Работата му там е свързана с изследване на отношението на хората към електронните и печатни медии. Предстои излизането от печат на негова книга – сборник от къси разкази.

РАЗУМЪТ

Брой 3 Март 2002г.

Едно съкращение, съставено от три букви, предизвиква у хората разнообразни чувства: уважение, респект, жлъч или завист, но най-често страх – прикрит или не. Съчетанието е BKP – запазена марка за отбраната. Разшифрова се като Военно контраразузнаване, но може да има и други значения. Тук то ще бъде употребено в съвсем различен, дори изненадващ смисъл: Висш Космически Разум. В тази история ще го наричаме просто Разумът.

Веднъж Разумът събрал своите експерти и им рекъл:
– Колеги, извиках ви да обсъдим много сериозен и неприятен въпрос. Известно ви е, че брахме ядове със строителството. Знаете за договора с фирма „Голям взрив“. Част от парите платихме авансово, останалата – при подписване на приемно-предавателния протокол, но ... възникнаха тежки проблеми. Настроихме множество обекти – отделни звезди и планетни системи, звездни купове и галактики. Повечето от тях, за съжаление, се оказаха неудобни за развитие на висшите форми на живот – крайната цел на нашата програма. Някъде сбъркахме мястото на звездата и избрания брой планети около нея, другаде сгрешен наклонът по оста Север-Юг или неправилно изчислена скоростта на въртене. Ето ви пример за разминаване между идея и реализацията Ј на практика. Бюрото ми вече е затрупано от оплаквания, заявления, подписки, протести и заплахи за отнасяне на въпроса към по-висши инстанции, като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор