Професор, доктор на философските науки, член-кореспондент на БАН. Работи в областта на философията, на културата, естетиката и политологията. Автор е на монографии и научни трудове, по-важните от които са: "Към природата на художественото творчество" - преведено на руски, полски, китайски, чешки език, "Въображение и творчество", "Европа - да бъде или да не бъде", Европа - диалог и сътрудничество", "Диалогът на цивилизациите. Световният и българският преход", тритомникът "Информационната епоха" (т. 1 и 2), както и на над 200 публикации у нас и в чужбина. Директор на Центъра за стратегически изследвания.

БЛАГОЕВИЯТ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАДАДЕН ОТНОВО

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
I.
Сегашното време е време на кардинални промени и преоценки. Не става дума за реставрацията на капитализма у нас и в бившите социалистически страни. Тя е временно историческо явление. Стрелата на времето не лети назад, както доказаха физическата наука синергетика и синергетикът нобелист Иля Пригожин. Бъдещето е пред нас, а не зад нас. Други исторически промени подлагат всичко на преосмисляне.

Сто и петдесет годишнината на Димитър Благоев преминава в контекста на две ключови световни събития, които определят същината на нашата съвременност.

Едното - крахът на съветския и на източноевропейския, включително на българския социализъм. Няма ги вече на сцената СССР, европейските социалистически страни, световната социалистическа система. Пред съвременните социалисти и социалистически партии застава въпросът: защо се случи това? Кои са предпоставките в теорията и кои грешки в историческата практика доведоха до този крах? И най-важното - кои са пътищата за преодоляване на кризата на социализма, за неговото обновление и модернизация през ХХI век.

Другото - започналият в края на ХХ век световен преход от индустриалната в слединдустриалната епоха. Ако обхванем с поглед пъстрата панорама на съвременното световно развитие, пред нас ще се открие неговата централна ос, която по един или друг начин движи всички други процеси...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #6 Demon 2006-07-31 21:53
Лилов пак не е познал историческата епоха - тя е друга.
Цитиране
 
 
0 #5 todor 2006-07-12 09:55
По времето на Маркс и Енгелс лявото мислене и поведение удовлетворяваха материалните и духовни потребности на индустриалния пролетариат. Днес индустриалният пролетариат е с ограничено значение. Но днес нараства значението на информационния пролетариат. Без тях днешното общество е немислимо. А участието им в разпределяне на благата е непропорционалн о малко. Това поражда условия за противоборство между експлоатираните "низини" от "нформацион ни парии" и трупащите богатство за сметка на тяхния труд. Този вид противоборство засега се контролира умело и с "козметични средства" се маскират най-грубите прояви. Но същината се запазва. Следователно, социалната конструкция е същата както в края на ХІХ век - но са сменени основните действащи лица. Следователно, същността на партията, отстояваща социалистически ценности, не следва да бъде принципно различна.
Цитиране
 
 
0 #4 Lidero 2006-07-11 11:47
Хубаво е посланието "1. Да не забравя, че е българска. 2. Да не забравя, че е социалистическа . 3. Да не забравя, че действа в нова историческа епоха, в новото време на прехода от индустриалната в информационната епоха." Но уви отдавна самообявилият се за елит ръководството на БСП се е отклонило от този път и е забравило ,че е българсака, че е социалистическа , а да не говорим, че действа като партия на капитала по време на пещерния капитализъм. Слава богу, че тази болест е обхванала само 70-80% от ръководството и все още не е заразила цялата партия. Тук бих искала да кажа, време е членовете на БСП да се събудят , да изметат самозвания елит и да я върнат на пътя по осъществяването на горепосочените послания.
Цитиране
 
 
0 #3 todor 2006-07-09 13:09
В БСП - за огромна радост на десния свят - вече нищо социалистическо не остана. Да се развее за час-два червено шалче на Бузлуджа - това е по-лошо от недостатъчно - това е кощунствено и глупаво. От името на излъганите - заявявам, че отново някога в бъдещето социализмът ще бъде реалност. А тези, които днес го погребаха - отново ще се присламчат към софрата и ще хлипат "абе, то и ние знаехме, и ние бяхме за този пусти социализъм, ама нали разбирате - такава беше епохата". Това вече се е случвало!
Цитиране
 
 
0 #2 Флоренсио 2006-07-09 05:01
И на мен все това ми е в ума??? Нима има нещо общо партията на Благоев и партията БСП???
Цитиране
 
 
0 #1 !? 2006-06-19 20:54
Kakwo socialistichesk o ima obache oste w BSP !?!?!?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови