Роден през 1924 г. в Пловдив. Участник в антифашистката съпротива. Завършва право. Доктор по икономика. В края на 50-те и началото на 60-те години е доцент и ръководител на катедра в Стопанската академия в Свищов. Пише в областта на световния капитализъм и левите идеи у нас и в Европа.

РАЗМИШЛЕНИЯ ПО ПОВОД НА НОВА ПРОГРАМА НА БСП

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
Възстановяването, структурирането и модернизацията на националната икономика, европейската интеграция, демографската нормализация на България при едновременно ликвидиране на бедността - всичко това са основни задачи на всички български партии, в т.ч. и за Българската социалистическа партия през близките 10-15 години. Без решаването на тези проблеми няма бъдеще за страната. Затова и те трябва да се включват в един първи раздел на новата програма на партията.

Развитата част на съвременния свят живее днес в условията на това, което аз наричам социална реформа на капитализма - един цивилизационен връх в историята.

Социалната реформация е обединение на капиталистическата пазарна икономика със закрилата на индивидуалните свободи и още - със система от социално и фискално законодателство, ориентирано към преразпределение на част от националните доходи в полза на най-ощетените. Някои наричат това социалдемократически модел. Всъщност е пресилено, защото при условията на социалната реформация живеят и райони, чужди на социалдемократизма (Канада, САЩ, Австралия, Япония и др., разбира се, при по-чист или недостатъчно чист модел на социалната реформация). Задачи в тази област, които трябва да намерят място в новата програма, могат да бъдат: защита и разширяване на социалната реформация и особено свързването й с по-висока степен на ефективност....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 savremennik 2007-06-13 18:25
Добра социално-икономическа визия, но тя не предвижда как да се избавим от недостатъците на пещерния капитализъм, нахлул след 10 ноември 1989г. Имаше мислители, но нямаше политици и партии, които да използват предимствата на слединдустриалн ото развитие на България и да осигурат "общество на знанието",до което бяхме близко, защото надделя омразата, егоизма и дивата страст за забогатяване. Нямаше държава, имаше подобие на икономически мислители.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови