НА СЕВЕР ОТ ДУНАВ

Брой 12, Декември 2006
За северните ни съседи пишем и говорим само когато има наводнения, птичи грип или цигански набези. Нима всичко останало е безинтересно? Неоправдано за страна, от която ни дели само една река.

Поела мъчителния път на преход като нас, Румъния прави усилия да се присъедини към Европейския съюз от януари 2007 г. Предстои решаването на сложни и трудни социално-икономически и политически проблеми, повечето от които са сходни с тези, пред които е изправена България. Спецификата на обективните дадености и субективните подходи за решаването им се определя обаче от разликата в територия, население, исторически традиции, вътрешнополитически особености, външнополитическа ориентация и пр.

Икономическият фактор

Румънската икономика се развива с бавни, но стабилни темпове след сериозните сривове в началото на преходния период от декември 1989 г. Икономическият растеж през 2006 г. надхвърля 7% (при 4.7% през 2005 г.). В обсъждания бюджет за 2007 г. се предвижда ръст от 6.4%, инфлация - 4%, а бюджетният дефицит се очаква да бъде 2.8%, което е в рамките на изисквания от Маастрихтския договор на ЕС 3% от БВП. Главна област на инвестиции през последните години бяха телекомуникациите, заели 24% от общия инвестиционен обем. Съветът на чуждестранните инвеститори, в които участват представители на 105 компании, отчете обема на чуждестранните инвестиции след 1990 г. на 11 млрд....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови