АСИМЕТРИЧНОСТ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СИСТЕМИ

Брой 12, Декември 2006
Този въпрос днес придобива първостепенно значение. Нашето общество не е симетрично със западното. Ние сме много далеч от него, нещата не са такива, каквито са в Европейския съюз. Там има ред и организираност. А у нас отношението държава-пазар не е на висота, типът на системата все още не е разкрит. Обществената мисъл не се е произнесла за нея, за мястото на България в глобализиращия се свят. На част от тези въпроси е посветена настоящата статия.

Държавата и пазарът в променящото се общество

Критиката срещу държавната намеса произхожда от това, че намесата е пречка за свободата на пазара и на икономиката като цяло. Но има ли наистина свободен пазар, или той само съществува в учебните курсове по “Икономикс”? Този въпрос няма еднозначен отговор. За да се отговори, трябва да се види що е свободен пазар?

Свободен пазар – система от пазарни отношения, която дава възможност на икономическите субекти да постигнат своите цели без намесата на държавата. Стоковата размяна се извършва свободно, без някаква принуда, в отсъствие на централни органи. Хората сами избират средствата за нея, с което постигат най-голям ефект.

Свободният пазар се характеризира със следните принципи:
- свобода на пазарните сили;
- пазарът поставя всичко на мястото си (саморегулация на пазара), т.нар. невидима ръка;
- невмешателство на държавата в...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови