EMPIRE - НАЙ-ВИСШИЯТ СТАДИИ НА КАПИТАЛИЗМА. ЕДИН РЕВОЛЮЦИОНЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Брой 7-8 Юли-Август 2008
Кое различава господстващата власт на глобализирания капитализъм от тази на империализма, така както го дефинира марксистката традиция? Кои икономически, технологични, обществени и политически промени на света направиха този преход възможен и го съпътстваха? Какви механизми за контрол и за консенсус ще се наложат в глобален мащаб? И какви последствия ще има това за социалните противоречия в западните държави, в развиващите се страни и в тези от Третия свят? Това са някои от основните въпроси, които се разглеждат в книгата "EMPIRE" (Империя - новият световен ред).

Две са основните идеи в книгата "EMPIRE", която написахме аз и Майкъл Хардт. Първата е, че не може да съществува световен пазар не само като макроикономически модел, а и като политическа категория, без наличието на някаква форма на правен ред. Този правен ред, от своя страна не може да функционира без силата на властта, която да гарантира неговото спазване.

Втората идея е, че правовият ред на глобализирания (или както ние го наричаме "империален") световен пазар не представлява само висша организационна форма на властта, но отразява и други новопоявили се обществени сили в ежедневието и в съпротивата, в производството и в класовата борба.

Би било глупаво да се отрича съществуването на глобализиран пазар. За да се убедим в това, е достатъчно да се поровим в Интернет: глобализираният...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови