Преводи от проф. Уолдън Бело за Международния валутен фонд

ОКОТО на УРАГАНА: МИЛТЪН ФРИДМЪН, МВФ И ГЛОБАЛНИЯТ ЮГ

Брой 7-8 Юли-Август 2008
Икономисти от целия свят отдадоха почести на починалия неотдавна Милтън Фридмън, когото провъзгласиха за "шампион на свободата, който преобрази икономиката и света", както писа на цяла страница в. "New York Times". За разлика от тях жителите от глобалния Юг ще запомнят професор Фридмън от Чикагския университет като окото на ураган, който остави след себе си ивица на опустошение в техните икономики. Още дълго време те ще свързват името на Фридмън с две неща: с чилийските реформи за въвеждане на свободния пазар и със "структуронапасващите програми" на Международния валутен фонд (МВФ) в Третия свят.

Веднага след държавния преврат срещу правителството на Алиенде на 11 септември 1973 г. чилийски абсолвенти от школата на Фридмън (прочули се по-късно като "Chicago Boys") поеха кормилото на чилийската икономика и с мисионерска страст подеха изпълнението на програма за всеобхватни икономически реформи. И във връзка с многократно цитираното твърдение на техния гуру, Милтън Фридмън, че демокрацията и свободният пазар вървят ръка за ръка, би трябвало да са забелязали иронията на съдбата, че тъкмо в Чили раят на свободния пазар, чийто кръстник е МВФ, бе наложен с щиковете на най-кървавата диктатура в Латинска Америка.

Фридмън посети Чили по време на диктатурата на Пиночет и високо оцени неговите усилия за установяване на радикално реформирана, експортно ориентирана,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови