КРИЗАТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД И НА СВЕТОВНАТА БАНКА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА

Брой 7-8 Юли-Август 2008
Всяка пролет във Вашингтон се състои среща на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка (СБ). Полицейски заграждения блокират достъпа до двете институции в центъра на столицата. Затова наоколо няма демонстранти.

Протестните акции на неправителствените организации най-често се организират няколко улици по-нататък, в двора на Института за политически изследвания. Участниците, дошли тук от различни краища на света, вече са разбрали, че МВФ и СБ се намират в най-тежката си криза от години насам. Но точно в това те виждат шанса да се отслаби смъртоносната хватка на тези две институции върху световната икономика.

Криза в легитимността на МВФ

Кризата на МВФ е по-очебийна. "Фондът така и не успя да се възстанови от финансовата катастрофа в Азия през 1997 г.", казва бившият представител на МВФ - Дени дю Тре, сега вицепрезидент на "Center for Global Development". "Тогава МВФ загуби легитимността си" каза Дю Тре на форума на официалния обед, спонсориран от "Carnegie Endowment for Interational Peace". След кризата в Азия ключови страни от Азиатския континент, като Тайланд, Филипините, Китай и Индия вече се въздържат да вземат нови заеми от МВФ. Твърде пресни са спомените им за катастрофалните последствия от финансово-либералните програми, които много азиатски страни бяха принудени да приемат по настояване на МВФ.

Азиатските страни с основание изпитват страх...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови