СУЗАНЕ МИЛЕР (1915 – 2008)

Брой 9 Септември 2008
На 1 юли 2008 г. в Бон на 93-годишна възраст почина проф. д-р Сузане Милер.

Сузане Милер е сред най-известните изследователи на историята на германската социалдемокрация. Автор е на множество книги, сред които „Проблемът за свободата в социализма”, „Бремето на властта”, както и на многократно преиздаваната „Кратка история на ГСДП” (в съавторство с Хайнрих Потоф). През годините тя подкрепя дейността на множество млади учени, свързани със социалдемократическите идеи в Германия и извън нея.

Сузане Милер бе не само проникновен изследовател, но и част от самата история на ГСДП. През 30-те години участва в дейността на Международния социалистически борчески съюз. През 1938 г. емигрира в Лондон и става активен деец на германската антифашистка съпротива във Великобритания. След войната работи за възстановяването на ГСДП в Германия. Като съпруга на председателя на Годесбергската програмна комисия Вили Айхлер, прави много за програмната преориентация на германската социалдемокрация в края на 50-те години. В близки отношения е с най-изявените дейци на партията като Вили Брандт и много други.

Съдбата свърза Сузане Милер и с България. Родена е в София през 1915 г. Макар че скоро след това семейството заминава за Виена, тя отново се връща в родината и учи в Немското училище в София, откъдето започва и интересът й към политиката. Тогава, а и по-късно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор