ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА И ТИПЪТ НА ОБЩЕСТВОТО СЛЕД 1989Г

Брой 9 Септември 2008
Девети септември 1944г. днес придобива особена важност. Той обаче не се оценява еднозначно. За едни е черен ден, за други – светъл, десните го анатемосват, левите не дотам го защитават. Нашата историография няма единомислие по отношение на него. Научната добросъвестност се подтиска, дава се път на идеологията. Историческите факти обаче, не бива да се пренебрегват. Въпросът се поставя така: всичко сътворено от 9-ти септември насам лошо ли е, и всичко съградено по време на “новата демокрация”, най-хубаво ли е?

Девети септември трябва внимателно да се изучава и препрочита от онези, които искат да го разберат, а не да го извращават и фалшифицират. Историята трябва да се разглежда като “критическа история” (Хегел), истината да се основава на достоверността на фактите и събитията. Субективната оценка да е в унисон с обективните критерии. “Философията на историята не е нещо друго освен нейното мислещо разглеждане”. Пак по този повод: “Но историята трябва само да обхване онова, което е и е било, събитията и действията, и тя е толкова по-близо до истината, колкото повече се придържа към фактите”1. Това важи и за оценката за 9-ти септември. Историческите факти обаче се извращават и омаловажават, дава се път на всевъзможни измислици, които нямат нищо общо с истината.

Девети септември – знаменито събитие в най-новата история на България

...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 антон иванов 2008-09-29 10:36
Ако не беше Съветската армия - 9 септ. никога не би се състоял.Анализа меко казано е маниполативен защото и 30-годишните вече нямат представа за тия прцеси. Докато партията не признае, че болшевишкият курс на управление и развитие е погрешен и с УЖАСНИ последици за Б-я и тия чугунени глави не се махнат от БСП /защото те нямат друга визия, като автора/ промяна няма да има. В момента капиталистическ ата партия е лявата. Как наследниците на политбюро и висшите етажи на ДС на 11 ноември се събудиха милионери? За каква диагноза говорим?....
Цитиране
 
 
0 #1 проф д-р Любомир Андреев 2008-09-23 23:17
приемам диагнозата и алтернативната терапия дадени от автора.Предлагам автора да бъде оглави комисията за разаработка на номата програма на БСП-да заложи тези постановки както в програмата така и в бъдащата икономическа и социалнаолитика на страната.Ноа тази промяна ще изисква и промяна на доосегашния елит, на шапката както на БСП така и на страната.Трябва да се промени както сегашното статукво така и неолибералния модел и премине към действително демократична, социалноекологи чна и солидарна пазарна икономика основана на равностоиностно то развитие на всички форми на собственост върху средствата за производство-държавна,коопер ативна,акционер на,индивидулна, смесена-на доБроволно асоцииране на производителите и потребителите.Да се премахне островърхната пирамидална структура както на политическите партии, така и в обществото и осигури действителен народен суверенитет като се елеминират наследсдтвените и пожизнени бизнесполитици.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови