УНИКАЛНОСТТА НА КУБИНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Брой 10 Октомври 2009
Кубинската революция, която победи преди 50 години (1 януари 1959 г.) е уникално събитие в най-новата история на човечеството. В особено трудно време Куба показа и на много други народи, че е възможно и постижимо народът, който има воля да отстоява своята независимост и права, да бъде свободен и да съхрани социализма. Дори когато територията на страната е 111 хил. кв. км, населението и наброява 11 000 000 и островната страна отстои от САЩ само на 90 мили. Поради близостта си до САЩ, а и преди всичко поради политическите, социалните и обществените процеси, които протичат и категоричният отказ да отстъпи от социалистическите устои и идеи, а и поради външната политика, която провежда, Куба вече 50 години заема особено място в международния живот.

Кубинската революция е на петдесет години и тя надмина по дълголетие нашите източноевропейски народни демокрации (с изключение на Русия - 73 години). Но още по-забележително, уникално и стойностно е, че това стана при изключително трудни условия, след като рухна социализмът в Европа, в условията на неолибералните стратегии и глобализъм.

Днес Кубинската революция ни дава изключителната възможност не само да се върнем назад в историята, към събитията отпреди 50 години, но и да ги проследим и оценим и до най-ново време, когато идеите на Кубинската революция възпламеняват бедните и онеправданите и хуманистите в почти...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови