"ПЕРЕСТРОЙКАТА" НА БСП. КОРЕНИТЕ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО

Брой 10 Октомври 2009
БСП е най-старата партия в България с близо 120-годишна история. Тя е основана през 1891 г. на връх Бузлуджа от Димитър Благоев под названието Българска социалдемократическа партия - БСДП и впоследствие се преименува в Българска работническа социалдемократическа партия - БРСДП. В определението "социалдемократическа" в края на ХIХ в. е било влагано малко по-различно от днешните разбирания съдържание. В онези времена на неограничена експлоатация и полицейски терор нуждата от социална справедливост е била неразривно свързана с необходимостта и от политическа демокрация. Въпреки тази семантична особеност в наименованието, много от социалдемократическите партии тогава, включително и партията на Благоев са били с ясно изразена марксическа и антикапиталистическа насоченост.

Главното различие между социалисти и социалдемократи впоследствие се формира не от наименованието им, а от отношението им към капиталистическата система: социалистите са против капитализма, а социалдемократите са за приспособяване към него и социализирането му чрез реформи. Ето защо извършената след 1990 г. смяна на името на БКП с БСП и последвалото я социалдемократизиране не може елементарно да се обосновава като завръщане към традиционното име на Благоевата партия - това е фундаментална промяна, засягаща идеологическата основа на БСП. Честното отношение към историческото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #6 Отговор на "Въпрос" 2009-11-10 17:17
Всички тук най-много обичаме анонимно плюещите антиинтелектуал ци и подхвърляните от тях в пространството неотговарящи на истината твърдения.
Цитиране
 
 
0 #5 Въпрос 2009-11-10 13:38
Абе Аладжов, като се чувствате неуютно, защо вие марксистите от Нова зора сте безгласни сателити на БСП, редом с разни цигански псевдопартии и друл политически фантоми, каквито сте и вие самите? Ами идете при червения милионер Илия Божинов, той нали е истински марксист? Всъщност, що се чувстваш неуютно, ето теоретичният партиен орган на БСП е пълен с излиянията на мухлясали болшевишки теоретици. Стига сте плакали, пишете си кротко и оставете празните надежди, че някога можете да имате нещо общо с реалната политика.
Цитиране
 
 
0 #4 проф.д-р Игнатов 2009-10-26 06:54
Гоцето хадналшеф Пирински и Со превърнаха БСП в своя бизнесфирма с която жстоко експроприират и експлотират българския народ.Но тази фирма банкротира стана политически труп и сега класата на наемния труд трябва да създаде своя политическа и профсъюзна организация която да отстоява настоящите и бъдащи интереси на труда
Цитиране
 
 
0 #3 В-ев 2009-10-15 17:21
Анализът е точен, но трябва да се запълни с международната обтановка, която създаде Горбачов , Елцини компания в Москва.Събитията в България и БСП са отражение и на тази обстановка.Все пак, какви прометни трябваше да се извършат в БКП? Разбира се не тези, коиот направих Първанов, Пирински, Станишев и др. Но какви? Над това разсъждават левите сили в стрната.
Цитиране
 
 
0 #2 Бакалов 2009-10-14 13:21
това момче Падналшеф няма понятие за социалзма-архитект е на криминалниья капитализъм
Цитиране
 
 
0 #1 Мноого точен материал! 2009-10-12 13:48
Мноого точен материал!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови