Роден е през 1937 г. в София. Завършва немска езикова гимназия в Ловеч. Дипломира се като инженер-геофизик, а през 1968 г. завършва радиотехника във ВМЕИ. Работи като конструктор на електронна апаратура в Института по специална техника. В периода 1980-1992 г. е изпратен на задгранична работа в Бон, Западна Германия. Сътрудничи с аналитични публикации в левия печат у нас.

Изказване пред конференцията „Новите времена на България - вчера, днес и утре“, организирана на 6 и 7 март 2010 г. от политическа партия „Нова зора“.
„Една добра идея, дори лошо осъществена, не е опровергана.
Тя е само отложена.“

Стефан Цвайг

СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ

Брой 3 Март 2010
Сравнението между двете актуални днес системи за устройство на обществото — капитализма и социализма, е наложително поне по две съществени причини:


1. Определянето на организацията на обществото е може би най-важният избор, който една човешка общност трябва да направи, много по-важен от всички останали избори за правителство, президент или за друга държавна институция. Той касае фундамента на обществото, върху който се гради всичко останало. От него в най-голяма степен зависи как ще протича животът в обществото, как ще живеят хората в него.


2. Доскоро в Европа, наред с развитите капиталистически държави съществуваше и групата на социалистическите страни. Социалистическата система, както повсеместно се твърди, се е провалила като негодна, поради което е рухнала и е заменена отново с капитализъм. Качествата на капитализма настойчиво се митологизират, той се обявява за най-добрата, за вечната система за устройство на обществото, както твърди Фукуяма в „Краят на историята“.


От 1989 г. до днес изминаха повече от 20 години. Исторически това не е малък период и позволява да се проведе обективен анализ на случилото се. През това време в страните от бившия социалистически лагер се развиха процеси, които едва ли могат да се нарекат най-доброто доказателство за предимствата на капитализма. Нещо повече, в повечето от тях той...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #17 Красимир 2010-04-24 15:23
Защо манталитетът на хората е толкова важен? Няма да пиша психилогичен труд. Но да вземем корупцията. Тя идва от връзкарството, шуро баджанащината. Когато те глоби милиционер, катаджия, или се разболееш, или се искаше да влезеш в университет, или да си намериш хубава работа, всеки използваше "връзки". Това бяха близки, роднини или приятели, които бяха някъде по горе в йерархията на партията или властта. Обаждаш се на връзката и проблема ти е решен. После връщаш услугата. И сега е същото, но вече осребряваш "връзката" и така ти се решава проблема. Това е корупцията. От там и е генезиса. Да лъжеш за изпълнение на плановете, да крадеш, да се бориш за власт, да мачкаш другите, това е манталитета на хората. Там където падне комунизма, цивилизацията и манталитета на хората се разрушават. И трябва да минат столетия, за да се върне християнския манталитет на честност, любов, уважение и т.н. на хората. Защо някои народи са напред, а някои назад. Това е заради манталитета на хората в дадена държава. А той се създава от църквата.
Цитиране
 
 
0 #16 Красимир 2010-04-24 14:54
Сега в България се създава икономическо о - во, което беше "глътнато" от държавата при комунизма. То е с частна собственост, производство и пазар, монопол и конкуренция, търсене и предлагане, и две класи. В страните в които не е идвал социализма, то се е строило в продължение на десетки хиляди години наред с цивилизацията. Комунизма ни върна с хилядолетия назад за 40 години, особено в манталитета. Как сега за 20 години да създадем цивилизация, която да се равнява с протестантската цивилизация. А още повече изостаналата ни нереформирана църква не действа. Защото тя е основа на цивилизования манталитет, а не само частната собственост. Ние върнахме частната собственост, но не и християнството.Как да се обърне манталитета на хората. През комунизма имаше полит. просвета, която заместваше църквата, макар, че тя беше само пропаганда на социализма. А сега е нужна църква. А селското стопанство беше ликвидирано с колективизацият а и селяните избягаха в градовете. Сега там нямат частна собственост и се мъчат да приватизират. Затова нямаме производство. Но ние може да загубим и държавата си.
Цитиране
 
 
0 #15 До Красимир 2010-04-23 11:29
Соц.стоките можи и да са били с по-ниско качество от тизи в Зап.Европа, но поне се произвеждаше нещо от което хората можеха да живеят все пак достойно. А сега не се произвежда почти нищо бълг., дори и селскостоп.продукция основно се внася. А бълг.хран.продукти ДНЕС са толково долнокачествени , колкото никога не е било. Малкото, което се произвежда в опърпана БГ, е на ишлеме, или от чужди собственици, а печелбите се изнасят, най-често те и данъци не плащат /укриват ги/, така че за БГ няма почти никакъв ефект от това. А да не говорим за днешното безпрецедентно ниско ниво на здравеопазванет о и на образованието, вкл. в частните университети и болници, и за безобразните му цени! Така че, мисли и се огледай около себе си.
Цитиране
 
 
0 #14 Красимир 2010-04-18 14:05
Г-н Аладжов говори за големите успехи на комунизма, за четирите Българии, които БКП построи в България. Наистина бяха построени. Но качеството им е много по ниско, отколкото са построените неща в една Гърция, или ако вземем държавните панелни блокове и частните кооперации във всеки български град и ги сравним. Качеството на соц. стоките е по ниско от капиталистическ ите етоки. Н.Т.Прогрес и икономическото съревнование бе спечелено от Запада. Семейството при комунизма се разруши и се превърна в майка с едно дете, като бащите винаги можеше да бъдат сменени или изгонени. 1/3 от семействата бяха разведени. Църквата бе унищожена, а тя сплотява и цивилизова нациите. В условията на свобода след падането на комунизма се видя какъв е манталитета на хората в България. Злоба, омраза,мързел жестокост, безчовечност и т.н. и т.н. Манталитетът на хората се върна до стадния. Защо съзнанието, което се променя най - бавно, не застигаше материалните придобивки, а се върна към дивашкото. Пораженията от комунизма бяха в/у човека.
Цитиране
 
 
0 #13 Красимир 2010-04-18 13:20
Изцяло сбъркан текст по Маркс, като се повтаря Марксовата грешка. Маркс говори за производство и "средство за обръщение" на стоките в пари, вместо пазар. Това обръщане предполага монопол, частен и държавен. Докато истинския капитализъм има производство и пазар с конкуренция. Пазара регулира производството, чрез търсенето и предлагането, които са невидимата ръка на пазара.А конкуренцията е най - добрата социална политика. Докато средството за обръщение с държавен монопол предполага диктатура на пролетариата, или фашистка диктатура, които чрез държавната власт налагат уж справедливо разпределение на произведените блага. Но това е равенство в бедността и се осъществява от държавната бюрокрация. А тя връща човека към дивия звяр и дивото стадо, в което е живял човека преди цивилизацията, като последната се е развивала с десетки хиляди години. А за 45 години комунизъм, човек се върна там откъдето е тръгнал в развитието си.
Цитиране
 
 
0 #12 Re. 2010-04-10 19:36
Със сигурност постигнатите 12 % на последните избори във ФРГ за новата немска Левица НЕ са маргинален резултат!
Цитиране
 
 
0 #11 До Зоро 2010-04-10 19:28
Щото Германия е демократична държава и там има място и за маргиналните партийки
Цитиране
 
 
0 #10 Balgarin 2010-04-05 19:29
Prekrasen i obektiven mateial!Bravo Aladjov-bezporno prav ste,che socializma se samounishtuji ot predatelskoto i ne kompetntno upravlenie na gnidata Gorbachov-tova urodlivo iavlenie na bzformenata choveshka sashtnost1Jalkoto e drugoto che lumpenite v politicheskia jivot na stranata izkriviha traektoriata na cialostnoto i razvitie,kato cialo.Shto se kasae za Socializma,kato obektiven etap ot razvitieto na obshtestvoto-toi/nezavisimo ot formite i specifikite/ e neizbejen!Savre menniat kapitalizam /krizata veche go dokaza/e v rodilnite maki dapremine v socializam!Ajiz nenostta na socializma-nai dobre se vijda v Kitai...Viarvam v socializma-osvoboden ot igoto na partokratshtina ta-izgrajdan na osnovata na istinskoto narodovlastie i demokratzam!
Цитиране
 
 
0 #9 Зоро 2010-04-03 23:19
Ако днес в Германия са толкова доволни от системата, защо тогава се учреди нова Лява партия, която е и доста успешна.
Цитиране
 
 
0 #8 Дедо Минчо 2010-04-03 16:14
Другарю Аладжов, а немският народ в условията на какъв капитализъм живее? Нали и той уж е жертва на американския империализъм и там има много повече американски бази и войски, от 1945 та досега. Пък ето германците си построиха капитализма с човешко лице. Дали не е, защото, когато го строяха, т.е. през 50-те години на миналия век, взеха че забраниха Германската компартия?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови