Любен Аладжов е роден през 1937 г. в София. Завършва немска езикова гимназия в Ловеч. Дипломира се като инженер-геофизик, а през 1968 г. завършва радиотехника във ВМЕИ. Работи като конструктор на електронна апаратура в Института по специална техника. В периода 1980-1992 г. е изпратен на задгранична работа в Бон, Западна Германия. Сътрудничи с аналитични публикации в левия печат у нас.

ВИРТУАЛНАТА ИКОНОМИКА (ПРИЧИНИ ЗА СВЕТОВНАТА КРИЗА)

Брой 7-8 Юли-Август 2010
ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ПЕЧАЛБА


Добре известно е, че основната мотивираща сила за икономическата дейност на частния собственик не е осъзнатата необходимост от задоволяване нуждите на обществото, а користният му стремеж да използва тези нужди за реализиране на максимална печалба за себе си. Стремежът към максимална печалба в пазарната икономика, колкото и семпло да звучи като формулировка, представлява всъщност основният закон на капитализма, който обяснява всичко, което се случва при него.

Какво е печалбата и какво се крие зад нея?

По принцип печалбата, за която става дума и по-нататък, е резултатът от неравностойната размяна на равни стойности, т.е. тя е точно равна на разликата от размяната им. По същество подобна сделка, независимо от съгласието на сключващите я страни, представлява присвояване на чужда собственост. Научното название за нея е „експлоатация“. Печалбата е мярка за експлоатацията.

В този смисъл двете понятия са еквивалентни — едното отразява процеса, а другото — неговата величина. Това ни позволява да тълкуваме основния закон на капитализма за максималната печалба и като закон за максималната експлоатация.

Въпреки своята аморална същност експлоатацията и печаблата (заедно с частната собственост) са узаконени от правната система на капитализма като основа на неговото устройство на обществото....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
-1 #7 Красимир 2010-08-15 21:56
Капиталът - парите и стоките - са с двояк х-р - частен и обществен. Затова капиталистът, в когото е събран общественният капитал, фактически е общественник, макар че юридически, капиталът му е с частен х-р.Затова на Запад политиците толерират богатите, карат ги да плащат плосък данък, и не искат да им вземат големи данъци. Защото повтарям, те са общественици. И всеки политик трябва да гледа къде е общественния капитал и как се управлява. А наемният работник гледа само частния х-р на заплатата си. Той също работи за обществото, но общественния му труд се присвоява от капиталиста. Наемният работник присвоява частно само заплатата си. Затова когато се увеличава заплатата му е по лошо за обществото. Хубаво е работника да има достоен живот, но да не вреди на обществото с много голяма заплата. Работниците са по голям брой от хората в обществото и всеки лев в повече към заплатата им е голяма сума, която се изяжда. А ако се спестява, то е за частни нужди на работника а не за обществото. Не е лошо, нека и работника спестява, но капиталистът движи общественото богатство.Но за вас е светотатство ако се разсъждава по подобен начин.
Цитиране
 
 
0 #6 За спестяванията в БГ ! 2010-08-10 11:15
По данни на Световната банка по-малко от 1/3 от българите са в състояние да пестят. Други около 30% дори имат дългове. Следователно финансовото богатство на българите е разпределено само върху 20% от населението. Икономистите обясняват, че пестим не защото сме богати, а защото ни е страх за бъдещето. Свободните пари не се инвестират, а се спестяват на влог или вкъщи. Потреблението намалява, а оттам и свежите пари за икономиката.
Цитиране
 
 
0 #5 Красимир 2010-08-08 20:18
Ако следиш новините, то днес на 8ми август казаха, че спестяванията на българите са се увеличили до 25 милиарда лева, и че хората пестят. Може би ще се стигне до едно ниво на засищане със спестявания и хората хем ще спестяват , хем ще харчат. Но сега повече спестяват и то по време на криза.
Цитиране
 
 
0 #4 до Красимир! 2010-08-08 14:10
От какво да пестят хората в БГ със средна заплата около 600 лв.? Това, което качваш като коментари на разни места из нет-изданието на Ново Време, първо е все едно и също, разджуркано с различни думи, а е и тотално откъснато от реалността и от възможностите за населението. Не виждаш ли, че БГ се е превърнала в една грозна, разнебитена европейска Африка за последните 20 год., именно вследствие на капитализма!!!
Цитиране
 
 
0 #3 Красимир 2010-08-08 10:26
Причините за кризите според Маркс са в общественото производство и частно собственическот о присвояване. А истинските причини са в монопола и конкуренцията. При монополно положение на дадена фирма на пазара тя вдига цените и извлича монополна печалба. Не внедрява Н.Т.Прогрес и плаща ниски заплати. А когато един работник отиде на пазара с малкото пари от заплатата си не може да купи много стоки, които са с високи монополни цени. И има свръх предлагане и неплатежо способно търсене, което е криза. Това е обяснението за кризите, различно от това на Маркс. А сега имаме финансова криза, причина за която е факта, че имаше живот на кредит и в хората нямаше спестени пари, както и във фирмите и банките. Тези спестени пари, каквито е имало са били вкарани в икономиката. И сега кризата ще продължи доката не се съберат или спестят пари в гражданите, фирмите и банките. Това Маркс никога даже не го е предполагал уважаеми господине.
Цитиране
 
 
0 #2 До Красимир! 2010-08-07 16:38
Маркс наистина е бил гениален, защото преди 150 год. е предсказал причините и на днешната криза на капитализма. Само че няма днес кой да чуе и да се поучи от казаното от по-умните.
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2010-08-04 21:08
Това е типичен марксистки анализ на кризата. Но се изпускат много важни неща. Маркс говори само за производство, а реализацията на стоките става само в условията на монопол - частен и държавен. Затова, за да се обърнат стоките в пари, без съпротива на потребителите се иска и диктатура на партия - фашистка или комунистическа. Така се създават фашизма и социализма. Докато при пазарната икономика има производство, но има и свободен пазар с конкуренция, а не "средство за обръщение" с монопол. Затова и в политическата система на пазара с конкуренция има демокрация, а не диктатура. Диктатура, за да се поддържа монопол, както при социализма. Самият монопол винаги е бил източник на кризи, и частният и държавният. Като при държавния монопол се появява общество на бюрокрацията, което връща цивилизацията към дивия звяр по манталитет, което е най - голямото поражение от социализма. А мантрите за експлоатация, които ги има при монопола на фашизма и социализма, при пазарната икономика ги няма. Изобщо сбъркан анализ в марксистки стил и нищо ново.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови