ТРАГИЧНИЯТ ЖИВОТ НА ФРАНЦ КАФКА

Брой 10, Октомври 2010
Франц Кафка е сред най-значимите немскоезични писатели на XX век. Роден е на 3.07.1883 г. в Прага (тогава Австро-Унгария) в семейство на търговец от еврейски произход. Баща му, Херман Кафка (1852-1931), е от беден произход и от малък е принуден да се труди за семейството, като разнася стоките на баща си в околните села. По-късно работи като търговски пътник, а след като стъпва на краката си, се установява в Прага и отваря магазин за галантерийни стоки и аксесоари, който се развива успешно. Майката на Франц Кафка, Юли (1856-1934), е дъщеря на заможен пивовар от Подебради и е по-образована от своя съпруг.

Франц е най-голямото от шестте деца в семейството. Двамата му братя, Георг и Хайнрих, умират в ранна възраст, преди той да е навършил седем години. Трите му сестри, Габриел (Ели; 1889-1941), Валери (Вали; 1890-1942) и Отили (Отла; 1891-1943) израстват с него, но по време на Холокоста изчезват и вероятно са загинали в нацистките концлагери. Родителите му са ангажирани по 12 часа в семейния магазин и през повечето време за децата се грижат гувернантки и прислужници.
Майчиният език на Франц Кафка е немският, но той говори свободно и чешки. По-късно изучава и френския език и култура. Религиозното му възпитание се ограничава до отбелязването на Бар Мицва и до посещенията на синагогата заедно с баща му четири пъти в годината. От 1889 до 1893 г. учи в немско начално училище в Прага, а след това в немска...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови