Емилия Лазарова e доктор по история. Работи в областта на българската история след Освобождението, на културологията и славистиката. Автор е на книгата „Славянското движение в България“(1997 г.) и на десетки научни студии и статии.

100 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ В ЧЕРВЕН БРЯГ

Брой 12, Декември 2010

През 1910 г. в Червен бряг се създава първата социалистическа група и се слага началото на организираното социалистическо движение. Честването на тази 100-годишнина е повод за осмисляне на изминатия път, за ясно очертаване на достиженията и успехите на лявата идея, на социалната кауза в Червен бряг. Защото без история е немислимо нашето себеразбиране. Още великият Цицерон е казал, че без история човек си остава дете, което никога няма да порасне“. Историята е земята, върху която сме стъпили и ако тази земя е пропита с лъжи, полуистини или неистини, нашата идея се крепи на глинени крака. Затова е наш дълг да тръгнем към осъзнаване и отстояване на истината.


В тази 100-годишна история на социалистическото движение тук, сред  хилядите дейци, се открояват ярки  личности с голям национален принос, изключително предани и верни на идеите и делото държавници, политици, учени, интелектуалци като Ламби Кандев, Хараламби Стоянов, Крум Кършовски, Марко Ненков, Илия Василев, Пеко Таков, Сава Гановски, Мако Даков, Иван Хаджийски, Митка Гръбчева, Вълка Горанова и др.


***


Преди сто години създаването на социалистическа група и раз­пространението на социалистическите идеи в едно селище е забележителен акт. Последователите на Благоевата партия раздвижват обществения живот  там — създава се особена духовна, идейна и морална атмосфера...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови