КОГАТО СЕЛОТО УМИРАШЕ, А ТРАКТОР СТАНА МРЪСНА ДУМА

Брой 2, Февруари 2011

Само след половин век в България няма да има селско население, пресметна през февруари експертът от Института за изследване на населението и човека при БАН Николай Цеков с уговорката, че това ще стане факт при запазване на досегашните тенденции на висока смъртност и ниска раждаемост в тези населени места. По думите му преди 100 години едва 20% от българите живеели в градовете, а сега било точно наопаки. Около 200 са селата, съществуващи само на картата, а в над 500 имало по десетина-петнадесет старци и старици. Почти 3 милиона българи са станали граждани през този изминал век и сега по села, махали и паланки кретали има-няма 2 милиона, от които 2/3 са на преклонна възраст, а останалите от... ромски произход.


Че процесът на погражданяване ще продължи, го подсказва недву­смислено меракът на живеещите в казанлъшкото Крън, които си спретнаха референдум и изпратиха искане до МС за в бъдеще селото им град да се зове.


Специалистът от БАН не казва нищо по една друга тема, пак свързана със селото, но не толкова с живеещите там, колкото с поминъка им. Иде реч за съществителното „трактор“, което от месеци е прикачено към личността на ексченгето Алексей Петров.


Някак неусетно земеделската машина стана синоним на пре­стъпна дейност, така както в началото на прехода съществителното „борец“ от синоним на състезател и дори герой се превърна в нарицателно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор