Васил Савов е журналист международник, политически анализатор, публицист и юрист, полиглот. Бил е кореспондент на БТА в Букурещ, сътрудник в международния отдел на в. „Отечествен фронт“, в Института за съвременни социални тео­рии, завеждащ международния отдел на сп. „Политическа агитация“. Има няколко брошури по въпроси на социалдемокрацията, на европейската интеграция и по други международни теми.

РУМЪНИЯ В ЛОНОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Времето след приемането на северната ни съседка в ЕС не е много, но анализът и изводите от този кратък откъс от прехода заслужават внимание. Още повече че влязохме заедно при аналогични условия и предпоставки и изглежда така ще бъде поне в обозримо бъдеще. Последните решения на Брюксел по влизането ни в системата на Шенген потвърждават това.

Тази близост между нашите две страни, за разлика от всички останали балкански държави, се корени в далечното и по-близкото минало, в историческите традиции, обичаи, взаимно влияние. Дълбоки следи остави участието ни в социалистическата общност, СИВ и Варшавския договор. Това даде и продължава да оставя следи в съвременната действителност.

Дълбоко в дебрите на злокачествения капитализъм

Приемането на Румъния в Евросъюза, предшествано от постепенното интегриране в европейската финансово-икономическа и политико-военна система, от безконтролното усвояване на съюзните зависимости, носи белезите на злокачествени, уродливи черти на социално-икономическите процеси. Неизбежната приватизация се придружава от дълбоко проникване на чуждестранния капитал — италиански, френски, австрийски, гръцки. Той обхваща днес 35% от бизнесоборота и 16-17% от работната сила. Насочен е обаче предимно в банковата сфера, търговията и услугите и предпазливо в производството....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови