Огнян Стамболиев е роден през 1947 г. в Русе. Завършил е българска и италианска филология. Специализирал е румънски език в Букурещ. Критик, журналист, преводач. Публикувал е преводи на Йон Лука Караджале, Никита Станеску, Григоре Виеру, Захария Станку, Емил Чоран, Жан-Пол Сартр, Мирча Динеску и др. Член на СПБ.  Автор на двутомна „Нова книга за операта“(2002 г.)

ФЕСТИВАЛЪТ „ЕНЕСКУ“ ПРЕВЪРНА БУКУРЕЩ В СВЕТОВНА МУЗИКАЛНА СТОЛИЦА

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Невероятно, но факт: 115 концерта за 25 дни!

Следя този фестивал от години и пиша не за първи път за него. И  откровено казано, вече не ми се пише. Изпълва ме бяла завист. Само прочитът на програмата му ми отне повече от час, докато тази на нашите вече скромни „Софийски седмици“ прочетох за две минути. Чух на живо част от концертите, останалите проследих директно по радиото и телевизията. Това са 25 дни от септември, като всеки ден е с четири или пет премиерни  прояви в няколко прекрасни акустични зали. Препълнени.

Публиката

Културна, образована, възторжена. Жадна за жив контакт с голямото изкуство, със света на прекрасното, дълбоко уважаваща таланта и труда на музикантите и артистите. Тук наистина се работи за музикалното образование много по-сериозно, отколкото у нас сега. Всеки окръжен град има свой симфоничен оркестър, свой фестивал и подготвена публика. А у нас стана точно обратното. Съсипахме оркестри, опери, фестивали, конкурси, изгубихме страшно много през тези две десетилетия на бездуховност и немара от страна на държавата. Азбучна истина е, че публиката се отглежда, възпитава от училището, семейната среда, до голяма степен и от медиите. От радиото и  телевизията, в това число и големите електронни медии,  които у нас се естрадизираха и дори чалгизираха. В северната ни съседка...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор