Христо Христов е роден на 3 август 1956 година в Елхово. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, работил е последователно във вестниците „Марица—изток“, „Септември“, „Днес“, „Домино“, „Континент“, „Стандарт“, „Земя“, „Сега“, „Дума“, „Република“, „Пари“ и „Новината“. В момента работи във вест­ник „Дума“. Автор на документално-публицистичната книга „Стъпала към хоризонта“ и сборника „Рогати работи — бивалици от настоящето“. Член на СБЖ.

КАТУНИЦА. ГОРЕЩ КАРТОФ ЗА ИЗБОРНА УПОТРЕБА

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Името  на пловдивското село Катуница  за броени минути обиколи световните информационни агенции и се превърна в нарицателно за епицентър на нов междуетнически конфликт в сърцето на Балканския полуостров.

Случи се през нощта на 23 септември, когато микробус, превозващ близки на живеещия тук от десетилетия с многолюдната си фамилия циганин Кирил Рашков (Цар Киро), прегазва 19-годишен българин.

Последва взрив от недоволство: обсада на няколко масивни къщи (притежание на Рашкови); намеса на тежко въоръжени полицейски части; палежи, още една смърт (на включил се в гражданския метеж 16-годишен тийнейджър с болно сърце)...

За по-малко от седмица протестите заливат на практика цяла България, като от един криминален (според официалните изявления!) инцидент се стига до яростни скандирания по площадите на областните градове: „Циганите на сапун!“ и „Турците под ножа!“

Междувременно призваният по закон да овладява подобни ситуации министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е в отпуск от ведомството заради ангажиментите си като председател на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ.

На практика случката в Катуница се оказва в „окото“ на урагана „Избори 2011“, които трябва да решат кой през следващите 5 години ще бъде държавен глава и кой/кои ще бъде в темелите на т.нар. пряка демокрация по места.

Всъщност...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор