Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“ — секция „Философия“, на УНСС.

ЛЕГИТИМАЦИЯ НА ПРЕХОДА КЪМ ВТОРИЯ БЪЛГАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ. ИДЕОЛОГИЧЕСКИ МИТОВЕ

Брой 12, Декември 2011

Идеологически митове

Преходът към втория български капитализъм в резултат на гео­политическия разпад, свързан с предходната социалистическа система, по всички възможни показатели има катастрофални следствия. Новото първоначално натрупване на капитали се превърна в гигантски грабеж и разрушаване на огромна обществена собственост. Страната бе деиндустриализирана и демодернизирана. По същество бе извършена ликвидация на селското стопанство. Основни социални системи като образование, здравеопазване, наука, сигурност деградираха и са в катастрофално състояние. По комплексния индекс на човешко развитие, чрез който ООН мери равнището на развитие на отделните държави и грижата за човека в тях, България се е сринала от 27-о място през 1988 г. на 60-о място през 2011 г. Зад лозунгите за „демокрация“ бе прокаран един мародерски капитализъм.

Независимо от това обаче, в масовото съзнание у нас продължава да се налага либералната хегемония за предимствата на днешните реалности, които легитимират съществуващия в България реален капитализъм, заменил предходния държавен социализъм от съветски тип.

Благодарение на мощни идеологически апарати, подпомагани и от глобални идеологически машини, съществува либерална идео­логическа хегемония. Тя налага съответни идеологически митове, които изопачават...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор