Професор по обща икономическа теория, доктор на икономическите науки. Преподава микро- и макроикономика в Икономическия университет във Варна, чете лекции и по икономика на социалната сфера. Работи в областта на общата икономическа теория и на социалната сфера. Общественик. Автор е на статии, студии и монографии.

КАКВА ИКОНОМИЧЕСКА ТЕОРИЯ НИ Е НУЖНА?

Брой 2, Февруари 2012

Поставям този въпрос, защото целият преход в България се извършва на основата на неокласическата теория. Много факти от обществения живот не се потвърждават от нея. Теорията се проверява чрез грешките си. Неокласическата теория не може да даде отговор на ключови въпроси на глобалния мир и най-вече на икономиката на страната. Това е основание да се постави въпросът, доколко тя е издържана в научно отношение.

У нас се приложи погрешен модел на прехода. Той следва чужди образци, схеми, шаблони, придава еднопосочност на движението, а то е многопосочно, връх взема личното облагодетелстване, мафиотският и спекулативният  капитал излизат напред, държавата се сраства с тях, става слуга на икономическите групировки.

Научната теория винаги отхвърля идеите, които не съвпадат с талвега на историята, и оправдава ония от тях, които спомагат за неизбежните промени. Научното знание трябва да се основава на строгата обективност на фактите, логически да ги обобщава и извежда закономерностите, да представя в логическа форма историческия процес от простото към сложното, от низшето към висшето, да включва бъдещето като необходима предпоставка, но недостатъчно за обяснение на специфичното съдържание от по-висш ранг, т.е. да поставя нещата, идеите, науката и пр. в определена йерархия, както се изразява Огюст Конт.

Няма спор, че неокласиката придвижи много...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови