Ан-Сесил Робер е журналистка във френския месечник „Монд дипломатик“. Специалист по проблемите на Африка. Асоции­ран професор в Института за европейски изследвания на Университета Париж VIII. Автор на „L'Afrique au secours de l'Occident“ (Африка в помощ на Запада), Editions de l'atelier, Париж, 2004.

КОЙ ИСКА ДА СТЪПЧЕ ООН?

Брой 2, Февруари 2012

На 23 декември 2011 г., за втори път в рамките на петдесет години, Обединените нации приеха занижен бюджет за 2012-2013 г. Въпреки че финансовата криза е официалното оправдание за това, държавите членки не се колебаят да заобикалят организацията, макар често да демонстрират неизменна преданост към нея. Изглежда организацията търси своя път в една разклатена геополитика.

Разликата прави впечатление още с пристигането — в сравнение със „стъкления дом“ в Ню Йорк, на който въпросите за мира и сигурността придават известна тежест, седалището на ООН във Виена напомня по-скоро малко студентско градче. Там работят четири хиляди служители, които минават по коридори, украсени с разно­образни произведения на изкуството (от цял свят) и с огромни фотографии на „сини каски“ в действие. „Ние работим за техническите агенции на Обединените нации, повтарят те леко отбранително, за да изтъкнат разликата с по-политическия характер на институцията в Манхатън.

Заедно с Ню Йорк, Женева и Найроби австрийската столица е една от четирите главни квартири на ООН. На няколко спирки с метрото от луксозните сгради на стария имперски град, в една звездовидна сграда, построена в периода 1960-1970 г., Виенският международен център е седалище на не по-малко от девет представителства (вж. карето). Франция има три постоянни посланика във Виена —...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор