Антон Гицов е роден през 1942 г. в Перник. Завършил е ВМЕИ в София и Висшата дипломатическа академия в Москва. От 1970 до 1992 г. работи във Външно министерство, а от 1977 до 2003 г. - като международен служител в Програмата на ООН в Ню Йорк. От 1989 до 1992 г. е аташе по културата в българското посолство във Вашингтон. Автор на разкази, фейлетони и статии в българския периодичен печат.

КРАХЪТ НА СОЦИАЛИЗМА: УТОПИЯ ЛИ Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ИДЕАЛ?

Брой 7-8, Юли-Август 2012

След Втората световна война България и други източноевропейски страни, които попаднаха в орбитата на Съветския съюз, започнаха под ръководството на своите комунистически партии да изграждат т.нар. социалистическо общество с далечната цел изграждане на комунизъм. В края на 80-те и началото на 90-те години обаче този социалистически експеримент претърпя крах в Европа и като че ли ознаменува и края на социалистическата идея.

Какво представляват тези идеи, които претърпяха провал в т.нар. страни с развито социалистическо общество, но продължават да имат сериозна тежест и влияние в почти всички индустриално развити европейски държави?

В най-общи линии, социализмът проповядва социално равенство и справедливост при разпределението на материалните блага. Около такава платформа се обединяват социалистическите партии, които през 1889 г. основават Втория социалистически интернационал с почетен председател Фридрих Енгелс. Партиите обаче не могат да се споразумеят за начините за постигане на тази висша цел.

Вторият социалистически интернационал се разпада след края на Втората световна война. Тогава се създава и Комунистическият интернационал, в чиято програма заляга завземането на властта по революционен път, установяването на диктатура на пролетариата и ликвидирането на частната собственост. Изхождайки от Марксовото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор