Проф. Иван Маразов е  изкуствовед, културолог, траколог. Доктор на изкуствознанието от 1976, доктор на науките от 1986.Член на Флорентинската академия „Медичи“. От 1988 до 1991 е директор на Института по изкуствознание в София. Урежда изложби на тракийското изкуство в Япония (1979, 1994) и в САЩ (1998-1999). Преподава в Нов български университет, където от 1995 до 2006 г. е ръководител на департамент „История на културата“. Министър на културата от 1996-1997 г. и кандидат за президент от БСП през 1996 г.

„ИДЕНТИЧНОСТ — ИНТЕГРАЛНОСТ“, „ЗАИМСТВАНЕ — ПРИНОС“ В КУЛТУРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ТРАКИЯ И ДРЕВНИЯ СВЯТ

Брой 7-8, Юли-Август 2012

Темата „идентичност — интеграция“ е частен случай от по-широката проблематика „национално своеобразие — глобализация“. В статията няма да се  правят икономически и политически анализи на този злободневен въпрос. Тя е посветена на един от най-важните въпроси при изучаването на древните култури: идентичността и общността. И в двете страни на този проблем са заложени предпоставки за поява и интерпретация на приносните моменти на тракийското изкуство в изграждане на културното koine (обикновен гръцки или общ, обикновен диалект) на древния свят.

При решаването на този проблем изследователят на тракийската художествена традиция се сблъсква с различни, често диаметрално противоположни гледни точки. Тъй като културата на древния свят през втората половина на първото хилядолетие пр. Хр. е доминирана от гръцката нормативна система, естествено е всяко археологическо свидетелство от периферията да бъде сравнявано с високите постижения на Елада. По този начин продължава до наши дни древната дихотомия елинско варварско“. Мимикрия на същата постановка е темата за влиянието. Тъй като то идва от по-високата култура, „приемащата страна“ е поставена в пасивна позиция — влиянието се разглежда само като еднопосочен процес, като рецепция без коментар. Този елиноцентричен подход все още не е преодолян в...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор