Георги Николов Николов е роден през 1956 г. в Бургас. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“ , работил е като журналист, за кратко и като моряк. Морето присъства трайно както в първия му сборник „Пътища“ (1995), така и в електронната му книга „Морето в българската периодика ХIХ — ХХ в.“ Занимава се и с литературна критика. От 2007 г. живее във Велико Търново.

ПОТРЕБНО СЛОВО ЗА РАННАТА „БЪЛГАРСКА“ АРЖЕНТИНА (Непознатият Самуил Стрезов)

Брой 1, Януари 2013

Непознатият Самуил Стрезов и образът на работника-скитник

 

Литературата ни, създавана в диаспората от началото на ХХ в. и до 50-те му години, е изследвана най-вече епизодично. Причините за това са различни, но основните — политическите, са отдавна зад нас. И можем да опазим от забрава творчески имена, заглавия на книги, критически отзиви за тях. Защото тази литература е национална памет, пръсната по света, която трябва да съхраним, крачейки към бъдните години.

Самуил Стрезов е сред групата автори, съставящи съвсем условно „аржентински“ цикъл в историята на нашата литература. Заедно с Борис Шивачев, Тодор Ценков, Стоян Данев, Иван Аржентински, Христо Гоневски. От по-ново време — Марио Несторов, Омар Ценов... В житейската си орис едни се връщат в България. Други, като Стрезов и Данев, остават завинаги в Аржентина, пишат на испански за местните издания и художественото им наследство почти не е познато у нас. Уточняваме, че Латинска Америка става дом на още творци: Бразилия — за Стефан Кинчев, Уругвай — за Петър Моллов, в Колумбия е Димитър Митов и пр., но те са обект на други редове.

Стрезов е роден през 1901 г. в София, в семейството на Димитри и Василия — безимотни македонски преселници. Явно недоимъкът е причина той да се влее...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови