Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“, секция „Философия“, на УНСС.

EКОСОЦИАЛИЗМЪТ СРЕЩУ „ЗЕЛЕНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ“

Брой 2, Февруари 2013

Екология и идеология

Известно е, че съществуват множество концепции за социализма. Някои от тях се създават още преди индустриалната революция и свързват социализма с живеещи в хармония с природата асоциации от хора, притежаващи заедно собствеността. От времето на Сен-Симон и Робърт Оуен обаче социализмът ще открие източник на прогреса в неудържимия прогрес на основата на индустриалното производство, ще се разгърнат множество версии на индустриален социализъм. Такива са и източноевропейският съветски тип държавен социализъм, и западноевропейската традиционна социалдемокрация. И едните, и другите оставят въпросите за съхранението на природата встрани от своя интерес.

Това обаче е валидно и за различните версии на либерални и консервативни идеологии. Те също се разгръщат през ХIХ век в контекста на възхода на индустрията и индустриалното производство и тяхната обосновка на капитализма в една или друга степен оставя също периферен проблема за конфликта между общество и природа.

Нещата започват да се променят в края на 60-те години на ХХ век в развитите западни страни най-напред с ляворадикалните бунтове и насочеността на някои от младежките движения към живот в малки общини, близко до природата. Зараждат се екологически идеологии. В началото на 70-те години, когато се появява Римският клуб,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор