Васил Савов е журналист международник, политически анализатор, публицист и юрист, полиглот. Бил е кореспондент на БТА в Букурещ, сътрудник в международния отдел на в. „Отечествен фронт“, в Института за съвременни социални тео­рии, завеждащ международния отдел на сп. „Политическа агитация“. Има няколко брошури по въпроси на социалдемокрацията, на европейската интеграция и по други международни теми.

КОЙ СИ ОТИВА

Брой 2, Февруари 2013

Срещу единния капитал е нужна единна левица

 

В началото на прехода през 90-те години на миналия век бе лансиран възгласът: Комунизмът си отива“. Комунизмът не е идвал, за да си отива. Но лозунгът трябваше да очерни идеите, да изтрие от съзнанието на милиони хора комунистическите партии, които в продължение на десетилетия прокарваха в европейския изток пътя към по-справедлив, по-хуманен социален строй. Не минаха и две десетилетия и се появиха симптомите, че си отива реставрираната капиталистическа система в глобален мащаб. В началото на новия век тя започна да разкрива своите присъщи „прелести“. Светът се намира в нова, непозната досега по дълбочина и обхват финансово-икономическа и социално-политическа криза. Това е криза на капитализма в неговата неолиберална фаза. Ще бъде ли тя последна?

На световния икономически форум през 2012 г. Нобеловият лауреат проф. Нуриел Рубини предвиди „перфектна буря“ в световната икономика, която ще е резултат от редица фактори. Световни светила на науката и научно-техническия прогрес вещаят близката кончина на капитализма. Английският проф. Ерик Хобсбаум от Лондонския университет смята: Все още не знаем колко тежки и дълготрайни ще са последиците от сегашната криза....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови