Васил Савов е журналист международник, политически анализатор, публицист и юрист, полиглот. Бил е кореспондент на БТА в Букурещ, сътрудник в международния отдел на в. „Отечествен фронт“, в Института за съвременни социални теории, завеждащ международния отдел на сп. „Политическа агитация“. Има няколко брошури по въпроси на социалдемокрацията, на европейската интеграция и по други международни теми.

СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯТА И НОВОТО ВРЕМЕ

Брой 3, Март 2013

През 90-те години на миналия век бе разпространено твърдението, че на идеологията е сложен край. Свързваха го с разпада на Съветския съюз и социалистическата общност в Европа и с получилите преобладаващо влияние неолиберални идеи. Но тези твърдения се оказаха безпочвени. Идеологията е била и ще продължава да съществува в различни форми и превъплъщения. Днес тя намира място в геополитическите концепции, в сблъсъка на религиозните концепции, в широко прилаганата „мека сила“ в международните отношения. Борбата за влияние в информационно-идейната сфера продължава в глобален мащаб между световната левица и силите на международния капитализъм.

Съществен дял в редовете на левицата заема социалдемокрацията. Тя е интелектуален продукт на Европа и тук е нейното най-силно влияние. Чрез Социнтерна тя преодоля „евроцентризма“ и се устреми към другите континенти. Нейното възраждане настъпи след 1951 г. в Западна Европа, а след 90-те години на миналия век – в останалата част на континента.

Сериозен спад на влиянието й започна през 2004 г., а на общоевропейските избори през юни 2009 г. загуби престиж и ръководни позиции в по-голяма част от европейските страни. Мнозинство в Европарламента получи фракцията на десните и десноцентристки партии с 267 места. Партията на европейските социалисти (ПЕС) излезе на второ място със 159 места. „Европа завива...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови