Милена Милошева е студентка по история в магистърска програма „Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVII-XX век“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Завършила е бакалавърска степен в специалността „Етнология“. Интересите ѝ са в областта на историята, етнографията, културата и традициите на България, Балканския полуостров и Европа. Пише и по проблеми на международната политика от близкото минало и съвременността. Член е на Академично етноложко сдружение и на клуб „Балканика“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

БЪЛГАРИ И ЕВРЕИ - МНОГОВЕКОВНО СЪЖИТЕЛСТВО

Брой 3, Март 2013

70 години от спасяването на българските евреи

 

Историята на евреите по българските земи започва още през II век сл. Хр. Тогава, след Втората юдейско-римска война, са датирани първите сведения за заселили се евреи по българските земи. Появата им се отнася не само до съвременната територия на България, а до цялата историко-географска българска област – Мизия, Тракия и Македония. По долното течение на река Искър, в древноримския град Ескус, към края на II в. сл. Хр. вероятно е съществувала синагога. Откритата антична синагога в днешния Пловдив, построена или реконструирана след 267 г. сл. Хр., е една от тринадесетте антични синагоги  в еврейската диаспора от римско време.

Сведенията за еврейските общности в Средновековна България са спорадични и невинаги ясни. Предполага се, че в езическия период от българската история (VII-IX в.), по нашите земи проникват евреи-романьоти от Византия. Все още непокръстените български владетели, изглежда, са по-толерантни към тази общност, преследвана от официалната византийска църква. Първото конкретно споменаване за евреите по българските земи намираме в Отговори на папа Николай I по допитванията на българите“ (886 г.). Приема се също, че през ХI в. на българска територия се появяват група...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови