Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в катедра „Политическа икономия“, секция „Философия“, на УНСС.

ПАРТИЙНОТО ЛИДЕРСТВО ВЧЕРА И ДНЕС

Брой 5-6, Май-Юни 2013

 

В дискурса за хората, стоящи начело на една или друга партия, ще срещнем различни словоупотреби — лидер, водач, партиен ръководител, председател, генерален секретар. Те изразяват различни истории във възникването и развитието на партиите и специфичните им функции в различни периоди, предполагат също доминирането на различни съотношения между формалното заемане на определена позиция и реалното лидерство. Можеш да бъдеш например партиен ръководител. Партийният ръководител е формален лидер на съответната партия, но той е лидер или има лидерски качества в степента, в която партийните членове го възприемат като човек, който може да вижда по-добре и по-далеч от тях и да ги води в нови посоки или по нов път. Трябва да се прави разлика също между лидерска партия и партия със силен лидер. При лидерската партия има обърната пирамида — не само лидерът създава партията, но тя зависи от него, той я създава и променя.

  Традиции в подбора на лидерите
в различните партии през ХIХ-ХХ век

Можем да открием различни идеи и традиции от ХIХ и началото на ХХ век насам, свързани с подбора на партийни лидери при различните типове партии. Тези традиции възникват в контекста на появата на съответните партии. Известно е, че появата на съвременните партии става...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор