Александър Димитров е завършил политология, доктор по политически науки на УНСС. Основните му научни интереси са в областта на политическия анализ, съвременните идеологии и доктрини, високите технологии в общественото развитие, лидерството. Преподава в УНСС, катедра „Политология“. Главен експерт в Центъра по исторически и политологически изследвания на НС на БСП. Член на Управителния съвет на фондация „Солидарно общество“.

БЪДЕЩЕТО НА ЛЯВАТА ИДЕЯ

Брой 1, Януари 2015

 

След поредните Европейски избори стана ясно, че левицата в Европа е на кръстопът. Големият въпрос за бъдещето на левите сили бе поставен остро. Двете големи групи — Прогресивният алианс на социалистите и демократите (с ядро ПЕС) и Европейската обединена левица/Северна зелена левица се разминаха кардинално по някои от наболелите въпроси на деня, но също се разминаха и по някои глобални теми. 

Жан-Клод Юнкер получи председателството на Комисията, докато Мартин Шулц стана председател на Европарламента. Дотук имаме паритет. Подкрепата, която ПЕС декларира за Юнкер, се основаваше на балансираната му програма и ангажимента да не се бяга от социалния курс на Европа. Въпреки това, споразумение, което да маркира ясни ангажименти, няма. Това прави основателни опасения­та на председателя на ПЕС Сергей Станишев по отношение обещанията на бъдещата Комисия (1). Избраните комисари още повече засилват тези опасения — ПЕС има само 8, а ЕНП — 14, като либералите получават 4 и консерваторите – 1 (Джонатан Хил получи ресор „Финансова стабилност, услуги и капиталови пазари“). Тази конфигурация поставя Прогресивния алианс в неизгодна ситуация и оставя широко отворени вратите за бъдещето му заобикаляне. Това може да се случи по икономическите, финансовите и трудовите въпроси, където партиите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови