Тома Пикети (Клиши, Франция,1971) е икономист в Парижкия икономически институт, специалист по икономическите неравенства от историческа, сравнителна гледна точка. От нашумялата му книга „Капиталът на ХХI век“ са продадени над милион и половина екземпляра. Днес Пикети е един от най-влиятелните икономисти в света.

Неотдавна Пикети отказа да приеме Ордена на почетния легион, който му бе отреден по случай края на 2014 година. Мотивът му бе, че намира за много остаряла форма да се определя кой го заслужава и кой не и че не иска да се обвързва с никаква власт. И други преди него, като Сартър или Борвил, са отказали този орден (бел. прев.).

„НАМИРАМЕ СЕ НА РЪБА НА ПОЛИТИЧЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА И ФИНАНСОВА КРИЗА“

Брой 1, Януари 2015

 

В интервю на Даниел Фуентес Кастро за Ел Диариофренският икономист Тома Пикети разсъждава върху подема на крайната десница в родината си

Седалището на наскоро създадения Парижки икономически институт се намира на бул. „Журдан“, в помещенията на Висшия педагогически институт (Еcole normale supеrieure, ENS), излъчил 13 нобелисти и 10 носители на Медала на Филдс.

            

***

Даниел Фуентес Кастро: Някои хора виждат в заглавието на книгата Капиталът на ХХI веканалогия с книгата на Карл Маркс. Смятате ли, че идеологическото противопоставяне между капитализма и марксизма е все още валидно?

Тома Пикети: Разграничението не е „капитализъм или марксизъм“. Има различни начини да се организира капитализмът и различни начини да се превъзмогне. Книгата ми е опит да допринеса нещо за тази дискусия. По отношение на марксизма аз съм от първото поколение след Студената война, първото постмарксистко поколение......


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови