Благовеста Касабова е родена в гр. Козлодуй. Завършила е Девическа гимназия в Плевен и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години е работила като редактор в изд. „Народна младеж“ и като първи зам. главен редактор във вестник „Новият Пулс“. Повече от четири десетилетия от живота си е посветила да открива и утвърждава в литературата млади таланти. Автор на редица книги, между които: „Калина Малина“, „Дълг и слава“, „Първообраз на света“, „Богородица на свободата“ (за Баба Тонка Обретенова), „Ръми в душата ми“ (за Мара Белчева), „Чудотворката“ (за Фани Попова-Мутафова), „Минало неотминало“, „Обич за обич“ (литературна анкета с Евтим Евтимов), „Неделна книга“ (в съавторство с Нина Андонова), „Другата страна на медала“, „Вечери на кръста ІІ“...

„ИЗПИТВАМ ПРИТЕСНЕНИЕ ОТ БЕЗМЕРНИТЕ ХВАЛБИ...“

Брой 1, Януари 2015

Госпожо Касабова, измина четвърт век след обществените промени през 1989 г., характерен с всякакви политически трусове и социални деформации. Как се отрази той върху развитието на българската литература?

— Промени има, но за съжаление те не са положителни. Първото нещо, което някои писатели, обявили се на бърза ръка за демократи, направиха, бе да се обявят за дисиденти, разделиха писателите на тоталитарни и антитоталитарни. Така наречените антитоталитарни (мнозина от тях бяха особено привилигировани през социализ­ма) напуснаха Съюза на българските писатели, където членуваха дотогава и започнаха да отричат яростно всичко създадено преди промените. Обявиха се за модернисти (без да са наясно какво точно означава модернизъм) и всякакви -исти. Те, „демократите“, бяха щедро финансирани от Сорос и започнаха добре платена офанзива срещу колегите си. И така разделиха по политически показатели съвременната българска литература, като зачеркнаха значими творци. За голямо съжаление медиите, в които работят литературно неграмотни журналисти, усилено им пригласяха и продължават в същия дух и днес.

А върху литературната критика? Каква беше нашата литературна критика преди този вододел и каква е днес? Критика ли е, или гальовно-комерсиална „доброжелателност“?

—...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор