Георги Николов Николов е роден през 1956 г. в Бургас. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“ , работил е като журналист, за кратко и като моряк. Морето присъства трайно както в първия му сборник „Пътища“ (1995), така и в електронната му книга „Морето в българската периодика ХIХ — ХХ в.“ Занимава се и с литературна критика. От 2007 г. живее във Велико Търново.

КЪМ НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРСКОТО ПРИКЛЮЧЕНСКО ЧЕТИВО

Брой 3, Март 2015

Всяка литература, особено когато е „млада“, се развива бурно и динамично. В нея навлизат теми от всеки щрих на битието, но не непременно реалистичен. Символизмът, фантастиката, натурализмът, приключенските четива намират равнозначно място в съзнанието на читателя, освободен от рамките на догматиката, задължителните теистични книги и побългарените произведения, така характерни за Възраждането. Това е истинско предизвикателство към писателите, решили да се дистанцират от традиционно познатото. Да навлязат в непознати сфери и да ги интерпретират според възможностите си, знанията си и естетическите разбирания, които изповядват.

Това се отнася и до приключенските ни четива. Между тях в различно време съществува, пак чрез побългаряванията, бегла приемственост.

Нека надникнем в Цариградски вестник“ за един от примерите. В поредица от няколко броя се появява свежото представяне на Первий мореплавател“ — според обяснението поема в две песни от Геснера Германца, побългарена от главата до петите, както е възрожденската ни мода, от преводача Петко Славейков. Ето как обяснява той избора си за поемата: Волно е на поетите да обличат фантазиите си в многостранчести измислици, за да сполучат да изразят някои си предмет, който са си наумили. Тойзи поет, като поискал да даде едно начало на мореплаванието,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови