Васил Савов е журналист международник, политически анализатор, публицист и юрист, полиглот. Бил е кореспондент на БТА в Букурещ, сътрудник в международния отдел на в. „Отечествен фронт“, в Института за съвременни социални теории, завеждащ международния отдел на сп. „Политическа агитация“. Има няколко брошури по въпроси на социалдемокрацията, на европейската интеграция и по други международни теми.

ПЪТЯТ НАЛЯВО

Брой 5-6, Май-Юни 2015

 

Светът става все по-сложен. И по-напрегнат. Близо 7 години Европа е настръхнала под натиска на социално-икономическа криза. Капитализмът в неговите неолиберални одежди се превъплъщава, но по същество не се променя. Остава си болен, безскрупулен, коварен. Появиха се и светлини на надежда, макар и плахи, но обещаващи.

Европа не е вече на държавите, а съюз от европейски държави. Този съюз обективно се раздели на региони. Бившата Западна Европа (Западът) се оформи в три зони — Север (Скандинавски страни), Център (Централна Европа) и Юг (страните от Средиземноморието). Другото разделение е на Запад и Изток (Стара и Нова Европа). То се нуждае от отделен анализ.

 

Европа на монополите и олигарсите

В края на 2011 г. в. Монд дипломатик“ се удивляваше в заглавие: Къде е левицата? Докато капитализмът преживява най-тежката си криза след 30-те години на ХХ в., основните леви партии мълчат смутено“.

Разпадането на Съветския съюз и на социалистическата общност доведе до объркване и обезкръвяване на комунистическите партии в Европа. С някои изключения те са разделени, раздробени. Нуждаят се от идейно-политическо обновяване, организационно и кадрово под­младяване. Компартиите на Стария континент, който е тяхната люлка, днес...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови