Пеню Михайлов e професор по обща икономическа теория, доктор на икономическите науки. Преподава микро и макроикономика в Икономическия университет Варна, чете лекции и по икономика на социалната сфера. Работи в областта на общата икономическа теория и на социалната сфера. Автор е на множество статии, студии и монографии.

КРИТИКА НА ПРЕПОДАВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИ ЗНАНИЯ В ПРОМЕНЯЩИЯ СЕ СВЯТ

Брой 5-6, Май-Юни 2015

 

Историята трябва да се разглежда като „критическа история“ (Хегел). Да се изучава и преподава от онези, които искат да я разберат, а не да я фалшифицират и извращават. Истинността да се основава на факти и събития, субективната оценка да е в унисон с обективните критерии. Философията на историята не е нищо друго освен нейното мислещо разглеждане… но историята трябва да обхване онова, което е било, и тя е толкова по-близо до истината, колкото повече се придържа към фактите“ (1).

Ако неокласическата теория се приеме за всеобщ принцип на икономическо поведение, тя определя влиянието на всички други отношения в икономиката. Проверката обаче установява, че теорията грубо се разминава с действителността, фалшифицира я и я представя в превратна светлина.

Въпросът е трябва ли преподаването на икономически знания във висшите училища изцяло да почива на неокласическата теория, станала ядро и основно направление на икономикса?

Налага се да се отчетат следните обстоятелства:

Първо, светът през ХХI век отиде толкова напред, че изисква критична оценка на изминатия път.

Второ, нито една теория не може да даде отговор на ключови въпроси за нашето съвремие, още повече — неокласическата.

Трето, знанието за икономиката се променя, ако вчера е едно,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови