Едно интервю на Велислава Дърева

ПРОФEСОР АНДРЕЙ ПАНТЕВ: МОНАРХИЧЕСКА РЕПУБЛИКА – ТОВА Е АБСУРДНОТО ВЪЖДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРСКО

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016
 
 
В.Д.: Някак си незабелязано минаха 70 години от Референдума за Република. Преди поне ни облъчваха как това е фалшив референдум, в окупирана държава, под дулата на съветските Катюши, а сега – пълна тишина. Защо, според теб?
 
А.П.: Защото монархията като институция, не толкова личностно, а именно като институция, беше доволно компрометирана в очите на българите. И дори тези кръвни, по роялистична линия, връзки на нашата династия със световните монархически династии, включително и с английската, не можаха да изчистят горчивото петно и стигмата, че два пъти заставаме на страната не само на губещата сила, но и на несправедливостта.
 
Аз, за жалост, помня бегло детството си, даже помня бялата бюлетина, на която пишеше „ЗА“ монархията. Не знам срещу родителите ми да са отправяни оръдия, танкове или бойни самолети. Така че това беше една естествена алиенация от разочарованието, граничещо с отвращение, от тази система на управление. Е, ако по-късно се появи някакъв закъснял интерес, да не кажа култ, към монархията, то това горе-долу беше по същите причини, но с обратен знак. Смяната на системата на управление обаче невинаги носи по-добри перспективи.


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови