Проф. д-р Пламен Митев е специалист по епохата на Българското националното възраждане. Преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2007 до 2015 г. е декан на Историческия факултет в същия университет.

НУЖЕН ЛИ НИ Е ВАСИЛ ЛЕВСКИ ДНЕС

Брой 5-6, септември-октомври 2017

 Ако се научим да гледаме на настоящето си през очите на Апостола, ако се опитаме да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които срещаме по пътя си напред, няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими.

 


18 юли – денят, в който преди 180 години се ражда първородният син на Иван и Гина Кунчеви, е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само да си припомним житейския път на Васил Левски, но и да погледнем към самите себе си, за да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали от неговите завети.

Не случайно през всичките 140 години от Освобождението ни до днес видни български политици и интелектуалци са изричали по адрес на Левски мъдри и силни слова, често обагрени от политическо злободневие и страсти, но винаги възвеличаващи неговото дело. Пред паметниците и портретите на Апостола са давани клетви и обещания, отправяни са призиви, раздавани са обществени присъди, демонстрирали са се граждански позиции. Осмисляйки обаче казаното и написаното...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор