Иван Кръстев е магистър по международни отношения от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по финанси от УНСС. В периода 2007-2013 г. работи в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта по въпросите, свързани с управление на средствата от ЕС и политика на пазара на труда. От септември 2013 г. до август 2014 г. е заместник-министър на образованието и науката.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД АКТИВНАТА ПОЛИТИКА НА ПАЗАРА НА ТРУДА В БЪЛГАРИЯ

Брой 5-6, септември-октомври 2017

 

 Необходим е интегриран подход, който да изведе на преден план приоритетните действия с размера и източниците на финансиране за тяхната реализация

 


 

Свиването на работната сила е на първо място сред предизвикателствата пред развитието на пазара на труда у нас през 2017 г., според Специфичните препоръки за България, утвърдени от Съвета на ЕС през юли т.г. (1) Основната причина за това Съветът вижда в застаряването на населението и продължаващата емиграция.

Тези два фактора влияят негативно и на възрастовата и квалификационната структура на работната сила. Емигрантите са предимно млади хора, в трудоспособна възраст, с по-високо образование и квалификация, поради което по-лесно намират професионална реализация зад граница. Тези процеси почти изцяло са породени от ниските нива на доходите в България и липсата на социална сигурност, които имат крайно негативен ефект върху раждаемостта и стимулират масовата емиграция.

В Специфичните препоръки на Съвета изчерпателно са посочени и другите ключови предизвикателства пред развитието...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови